Öltéstöltés, csavarodj be! - Avagy 3 érv, hogy a copf minták miért nem nagymamisak

2015. február 21.

simakotes_csavart1.jpg

Amikor megtanultam kötni, a csavart mintákról először mindig öreges pulcsik jutottak eszembe, ezért egészen sokáig eszemben sem volt megtanulni a módját ennek a technikának. Viszont idővel egyre több iszonyatosan menő csavart kötött holmival találkoztam és gyorsan meggondoltam magam. Ha valakinek még mindig kételyei lennének, itt vannak a biznyítékok!

Így csináld!

 

Na jó, de mielőtt nagyon nekikezdenék a szemetgyönyörködtető mintáknak, hogyan is kell csavart mintát (másnéven copfmintát) kötni? És mire ügyeljek közben? Ebben a videóban az alap technikát láthatod, egy egyszerű, csavarodó fonatot. Fontos, hogy a csavart minták két szélét mindig bordázott lustakötéssel (vagy fordított simakötéssel) kösd, mert ettől fog kiemelkedni a simán kötött minta.

infografika_copfminta_kotes.png

A leírt rövidítés először kissé összezavarhat, de valójában elég egyszerű. Magyarban álatlában így rövidítik a copf mintát: CS6E. A CS azt jelenti, hogy csavart, a középső szám azt mutatja, mennyi szemből áll a csavarás (tehát ennek a számanak a felét kell segédtűre tenni) végül pedig a H vagy az E azt jelöli, hogy elölre, vagy hátra emeld le a kábel első felét. Angol rövidítés esetén pedig teljesen ugyanaz a logika: a C betű a kábelt jelenti, a második szám mutatja, hogy hány szemből áll a csavart kábel, végül az utolsó F/B, azt mutatja, hogy elöl, vagy hátul fut a kábel első fele. (F-front-elöl, B-behind-hátul)

csavartminta_infografika_kotes.png

A mintától függően ezerféle különböző kábeles díszítést készíthetsz még, kezdve az egyszerű csavarásoktól a bonyolult kelta mintákig.

És hogy miért is menő? 


1. Például emiatt a fülmelegeítő miatt (minta)

kotott_simakotes.jpg

2. Ez a takaró is egy jó érv (minta
takaro_kotott.png

3. És végül de nem utolsó sorban például még ezért a cuccért (nem tudom mi ez, és hogy hol hordanám, de kell)

copfminta_kotes.png

Az fenit csodarucihoz sajnos nem tudok pontos leírást mellékelni, de a rajta látható csavart mintát leírom.

Láncszerű csavart minta
Maga a minta 12szemből áll. A két szélétől lusta kötéssel köss, hogy jól kiemelkedjen majd a simán kötött minta.

1.sor: S
2.sor: F
3-6. sor: 1. és 2. második sor ismétlése
7. sor: CS6H, CS6E
8.sor: fordított
1-8. sort ismételd, míg el nem éred a kivánt hosszúságot

Nézegetnél még hasonló érdekes mintákat?
Itt van néhány horgolt ötlet!

A bejegyzés trackback címe:

https://simakotes.blog.hu/api/trackback/id/tr677188847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.02.22. 09:51:34

anyósom úgy köt mint a motolla
süti beállítások módosítása