Hogyan teszi a szári selyem fonal jobbá a világot?

2015. március 19.

sari_yarn_main2.png

Tudom, tudom. A vegán fonalas bejegyzésünk után már most mindenki elkerekedett szemekkel bámul: "Na jól van, szári fonal? Ne fárassz már. És még világot is ment?"  De higgyétek el, a nálunk még kevésbé ismert szári fonal meglepő titkokat tartogat, harmadik világban élő nők elképesztő kreativitásáról és bátorságáról tanúskodik. Nem utolsó sorban pedig a mibőlkössek? fonalbolt jóvoltából most személyesen is kipróbálhattuk ezt a remek fonalat!

Így segít az embereknek

sariyarn_fonal.png

A Reuters egyik felmérése szerint India egyike annak az öt országnak a világon, ahol nőként a legrosszabb élni. Mind tradicionálisan, mind pedig a törvényi szabályok szerint az indiai nők alávetettként élik mindennapjaikat. A mélyszegénység és a kiszolgáltatottság a vidéken élő nőket még inkább érinti. Az indiai törvénykezés pedig nem igazán igyekszik ezen a helyzeten változtatni. Az indiai nők egy nagyobb csoportja viszont elég bátor ahhoz, hogy megpróbáljon változtatni ezen. 

sariyarn_fonal2.png

Az ezredforduló elején gombamód szaporodni kezdtek a különböző női szövetkeztek, mint például sajtkészítő, zöldségtermesztő, vagy éppen fonal fonó csoportok. Az ilyen szövetkezetek lehetővé teszik, hogy a vidéken, mélyszegénységben élő indiai nők munkához, pénzhez jussanak. A szári fonalat ilyen szervezetekben dolgozó nők készítik, továbbá ezek fair trade fonalak, ami azt jelenti, hogy  a fonal kereskedelmi árának a legnagyobb hányada a termelőnél marad.

Így segít a természetnek

sariyarn_fonal3.png

A fonal alapanyaga selyemvászon, de nem akármilyen. A szárik vásznának gyártásakor sok hosszú vászoncsík keletkezik, amikor méretre vágják az anyagot. Ezt a felesleget a gyártók eredetileg kidobnák, de szerencsére így újra lehet őket hasznosítani. A fenti fotókon jól látszik, hogyan megy végbe ez a folyamat: a vásznat vékony szálakra bontják, majd megfonják.

A fonal eredetileg tehát selyemből készült, így a selyem tulajdonságait viseli: antiallergén, kevésbé rugalamas, viszont igen erős. A kézi fonás miatt a fonal vastagsága gyakran egy motringon belül változhat és néha egészen mókás dolgokra lehet benne lelni. (Az enyémben volt egy-két apró kis kövecske, de próbálj ilyen különlegességeket találni egy ipari előállítású fonalban! ;)

Így segít Neked

sariyarn_fonal4.png

A szári fonal egyik igazi különlegessége színében rejlik. India elképesztően élénk, varázslatos színvilágát tárja elénk, nagyon bohém, ez tetszett nekünk benne a legjobban! Maga a fonal rusztikus, selyemfényű, igen heterogén jellegű, vannak olyan fajták is, ahol a szári kevésbé van lebontva és így még jobban érvényesül a szőtt anyag. Mivel a fonal már önmagában is ilyen rendkívül karakteres megjelnésű, ezért az egyszerűbb mintákat, technikékat preferáltuk kötés/horgolás során, nehogy a végeredmény "túl sok" legyen.

sajat2.png

Én egy kis húsvéti dobozkát köttem belőle, úgy tervezem majd a festett tojásokat fogom beletenni. Ezt a mintát követtem, (kicsit átalakítottam azért), és mivel a selyemfonal elég erős és kevésbé rugalmas, ezért simán megállt a doboz fala és nem dőlt be.

És most lássuk, még miket készíthetsz belőle!

sari_fonal_mintak.jpg

Minták pedig itt sorakoznak: táska, kesztyű, körsál, lábszárvédő, poncsó, manósapi. A karkötőkhöz sajna nincs pontos leírás, de szerintem nem olyan nehéz kitalálni, a legelső csodszép körsálé pedig itt van.

Szóval hajrá! Szárifonalkötésre fel! Magyarországon egyedül a mibőlkössek? webshopjából kaparinthatjátok meg ezt a jótékony fonalat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://simakotes.blog.hu/api/trackback/id/tr837189481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

indapicsa 2015.03.20. 09:55:06

Nem tudom mi az ott a vállfán, de mintha a kutya szájából rángatták volna ki...

Mezei Mahonné 2021.12.31. 21:46:04

Csodálatos fonal! Sajnos a mibolkossek.hu oldal egy ideje már nem él:( Vajon hol lehetne ilyen fonalat szerezni? Van egy gombolyagom a zöld árnyalatból, de kellene még egy.
süti beállítások módosítása