Tavaszköszöntő horgolt virágok leírással

2019. március 20.

horgoltviragok_mind08.png

Most már aztán tényleg mindenhogy nagyon tavasz van! Elő a pamutfonalakkal! A tavaszi hangulatomon felbuzdulva elhatároztam, hogy készítek egy virágos tavaszi ajtódíszt. Ezért aztán horgolt virág mintákon agyaltam az elmúlt héten. Született is szerencsére néhány horogolt virág minta. Pontos leírással minden kis virághoz, remélem ti is annyira fogjátok élvezni a kis növénykék horgolását, mint én!

Szóval miután magával ragadott a tavaszi hangulat, fel is kerekedtem és elzarándokoltam az egyik fonalboltba Pesten, hogy beújítsak néhány igazán csodaszép tavaszi Scheepjes Cahlista pamut fonallal. Körülbelül másfél órás toporgás és mérgleselés után sikerült kiválasztanom a színeket. Még régebben vettem egy koszrú alapot, a terveim szerint arra a kis koszorúra fogom majd felfogni a kis virágocskákat. Úgy döntöttem, inspirálódom kicsit online első körben, aztán nekiálltam kiagyalni a virágmintákat. Lássuk, hogyan is készítheted el őket!

Eszközök

  • Kevés 4-es, közepes vastagságú fonal (4,5-5 mm tűhöz ajánlott) négy színben. Én Scheepjes Cahlista-át használtam
  • 4 mm-es horgolótű
    Az összes alábbi mintát ebből a fonalból és ezzel a horgolótűvel készítettem.

Kis horgolt "margaréta"

kis_horgolt_margareta04.png

Minta

1.  Készíts négy láncszemből egy gyűrűt

2. Készíts egy láncszemet, majd horgolj 11 rövidpálcát a gyűrűbe, majd egy hamispálcával zárd be a kört. (12 szem) Kész is a virág közepe. Válts át a másik színű fonalra.

3. Készíts két láncszemet. Majd ugyanebbe a szembe, a láncszem mellé készíts 2 egy ráhajtásosos pálcát, majd pedig 2 rövidpálcát. Az ezt követő szembe pedig készíts egy hamispálcát. El is készült így egy szirmunk.

4. *A következő szembe készíts készíts 2 rövidpálcát, majd 2 egy ráhajtásosos pálcát, majd pedig 2 rövidpálcát. Az azt követő szembe készíts egy hamispálcát.* A csillagozott részt addig ismételjük, míg körbe nem érünk. 

5. Végül a legelső szemünkbe, a láncszem mellé készítünk egy rövidpálcát, aztán egy hamispálcát horgolunk az első, kezdő láncszembe. Ezzel bezártuk a kis virágot. A maradék szálakat dolgozzuk el. 

 

Ötszirmú horgolt virág

 otszirmu_horgolt_virag01.pngA hatszirmos virágot készítettem először el és bár nagyon meg voltam vele elégedve, egy valami nem tetszett benne - a páros számú levelek. Így aztán terveztem egy nagyobb, páratlan szirmú virágot is.

Minta

1.  Készíts négy láncszemből egy gyűrűt

2. Készíts két láncszemet, majd horgolj 9 fél ráhajtásos pálcát a gyűrűbe, majd egy hamispálcával zárd be a kört. (10 szem) Kész is a virág közepe. Válts át másik színű fonalra.

3. *Készíts 3 láncszemet, majd hagyj ki egy szemet és egy hamispálcával horgold le a három láncszemet a kihagyott szem után.* Ezt ismételd a kör végéig. Hamispálcával az első láncba zárd a sort. (5 láncsor összesen)

4. Készíts 2 láncszemet, majd készíts 1 egyráhajtásos pálcát, 1 kétráhajtásos pálcát, 2 egyráhajtásos pálcát és egy hamispálcát az első láncsorba.

5. *A következő láncsorba készíts 1 hamisálcát, 2 egyráhajtásos pálcát, 1 kétráhajtásos pálcát, 2 egyráhajtásos pálcát és 1 hamispálcát.* A csillagozott részt ezek után minden láncnál megismételjük. Így megkapjuk az öt szirmot.

6. Az utolsó szirom után készítsünk egy hamispálcát még a legelső láncsorba és varrjuk el a szálat.

Nyíló virág

nyilo_virag_horgolt.png

Önmagában kicsit nyominak tűnhet ez a virágocska, de ha melléhelyezzük, vagy varrjuk valamelyik fenti párja mellé, nagyon szép kis kiegészítője lehet a tavaszi horgolt csokornak.

Minta

1.  Készíts négy láncszemből egy gyűrűt

2. Készíts egy láncszemet, majd horgolj 9 rövidpálcát a gyűrűbe, majd egy hamispálcával zárd be a kört.(9 szem) Kész is a virág közepe. Válts át a másik színű fonalra.

3. *Készíts négy láncszemet. Ezek után horogolj három rövidpálcát ebbe a láncba úgy, hogy az első szemet a láncon kihagyod és az utolsó három szemébe horgolsz egy-egy rövidpálcát. Ezek után készíts egy hamispálcát a következő szemebe.* Kész is egy szirom.

4. A csillagozott részt addig ismételjük, míg körbe nem érünk. A végén összesen kilenc kis szirmunk lesz.

Horgolt levél

level_01.png

Pofonegyszerű kis levélmintát pedig alább találjátok. Kevesebb szemből és két ráhajtásos pálcák helyett egyráhajtásos pálcákkal készíthetünk kisebb méretűt is.

1. Készíts 10 láncszemet

2. Hagyj ki egy szemet, majd készíts mindig a következő szembe egymás után (egy szemebe mindig egyet): 2 rövidpálcát, 1 fél ráhajtásos pálcát, 2 egyráhajtásos pálcát, 3 kétráhajtásos pálcát.

3. Az utolsó szembe készíts 8 kétráhajtásos pálcát.

4. Kész a levél egyik oldala. Most a láncsor másik másik oldalán fogunk visszafelé haladni, ugyanúgy, mint az előbb. Minden előző pálcával szembe egy ugyanolyat fogunk horgolni.

5. Készíts mindig a következő szembe egymás után (egy szemebe mindig egyet): 3 kétráhajtásos pálcát, 2 egyráhajtásos pálcát, 1 fél ráhajtásos pálcát, 2 rövidpálcát.

6. Kész a levél másik fele is, egy hamisálcát készíts az első láncszembe, hogy összezáruljon az eleje.

horgoltviragok03.png

Ha elkészültek, az összes virágnál érdemes kicsit felhajtani a szirmokat, így természetesebbnek tűnnek, mint kilapítva. A nyíló virágocskát különösen érdemes nem teljesen kilapítani, mert így sokkal valóságosbbnak tűnik. Többféleképpen is felhasználhatjuk az elkészült kis virágainkat. Felfűzve, vagy akár csokorba fogva is jól mutatnak. Én terveim szerint készítek még egy kis virág hármast egy fonott koszorúra fogom őket felvarrni, amit aztán majd ajtódíszként fogok használni.

Remélem sikerült meghozni a kedveteket egy kis virág horgoláshoz! :) Ha minden jól megy, nem sokára arról is írni fogok, hogyan lett ezekből a horgolt virágokból egy kis húsvéti ajtódísz. Ha éredkelnek még további húsvéti hangulatú minták, ajánlom figyelmedbe ezt az egyik szuper horgolt és kötött húsvéti tojásos bejegyzésünket.  

Ha tetszett a bejegyzésünk ne felejds el megosztani, vagy mentsd el Pinteresten a későbbi horgoláshoz! :)

horgolt_virag_minta_02.png

Szeretnél megtanulni kötni, vagy horgolni? 

Jelentkezz induló kötős és horgolós workshopainkra!

A bejegyzés trackback címe:

https://simakotes.blog.hu/api/trackback/id/tr4614685304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása