Makramé levél pamut kötélből

2019. május 23.

makrame_level_youtubecover.png

Bevallom őszintén volt idő, amikor a világ legrondább tárgyainak gondoltam a makramézott díszeket. Aztán rájöttem, hogy a makramé is kicsit olyan alábecsült mosothagyerek, mint sokak fejében a horgolás meg a kötés. Mindenkinek csak a randa barnás 70-es évekbeli falidíszek jutnak róla eszükbe, pedig igazából gyönyörű dolgokat lehet ezzel a technikával (is) készíteni. A makramézott levél pedig különösen egyszerű és csodaszép kreatív projekt, nem beszélve arról, hogy szuper gyorsan készen van és a fésülés része pedig tökre jó buli. ja, és még egy videót is csináltam róla.

Eszközök

Amire a levél elkészítéséhez szükséged lesz:

  • Ksebb adag kötél vagy fonal (én sima pamut makraméfonalat használtam)
  • Olló
  • Hajkefe, vagy kutyakefe
  • Egy körülbelül 10 cm széles könyv, vagy füzet

Elkészítés menete

Az alábbi videóban lépésről lépésre megnézheted a levél elkészítését:

1. Kötél méretre vágása

Fogjuk meg a kötelünket és tekerjük körbe a körülbelül 10 cm átmérőjű füzeten, könyven. A fonal vastagságától függően, körülbelül 10-15-ször elegndő lehet körbetekerni. Én eleinte mindig kevesebbet szoktam csinálni, a csomózás közben mindig lehet még kötelet vágni, ha szükséges. 

Miután körbetekerted, fogj egy jó ollót és a könyv gerincénél óvatosan vágd el a fonalakat. Így nyerni fogsz egy adag ugyanolyan hosszúságú szálat, amik majd a leveled oldalát fogják képezni.

2. Csomózás

makrame_csomok_1.png

Ezek után döntsük el, körülbelül milyen hosszú levelet szeretnénk készíteni, majd vágjunk le egy duplaennyi hosszúságú szálat . fonalból. Hajtsuk félbe a szálat és tegyük függőleges magunk elé. Ez lesz a levelünk szára, amikre az előzőleg levágott rövidebb szálakat fogjuk rácsomózni.

Fogjunk eg egy rövidebb szálat, hajtsuk félbe, majd helyezzük balról a függőleges szál alá a képen látható módon. Majd fogjunk még egy szálat, hajtsuk félbe és jobbról fűzzük az előzőleg félbehajtott szál alá. Majd a függőleges szálak fölött vezessük el, végül pedig megint a bal vízszintes szál alatt vezessük el a képen látható módon. Mikor kész, fogjuk meg a kétoldalt kiálló dupla szálakat és egyenletesen húzzuk meg őket egyszerre. Készen is van az első csomónk.

makrame_csomok_2.png

A második csomónkat ugyanígy fogjuk elkészíteni, csak nem baról fogjuk az első szálat a fő sár alá helyezni, hanem jobbról. Innentől kezdve viszont minden ugyanaz, megfogunk még egy szálat, azt pedig baról befűzzük, először megint alul vezetjük, majjd felül, végül megint alul a képen látható módon. Majd meghúzzuk és kész a második csomónk. Ügyelj rá, hogy végig felváltva, egyszer balról egyszer pedig jobbról indítsd a csomókat.

3. Fésülés

Miután megvannak a csomóid, elkezdheted kifésülni az oldalsó fonalakat. Ez talán a legvicesebb, a legkoszosabb és egy idő után a legunalmasabb része a teljes folyamatnak. A kötél vagy fonal szélétől aladj szépen folyamatosan a középső csomózott réesz felé. Ha van nálad kötötőtű, vagy valamilyen hegyesebb eszköz, néha azzal is besegíthetsz a gubózásban. Illetve érdemes néha megfordítani a levelet és a hátulján is kifésülgetni. 

makrame_level_01.png

4. Formára vágás

Miután kifésülted a fonalakat mindkét oldalon, itt az ideje formára vágni a levelet! Vághatod szemre is, vagy készíthetsz hozzá egy sablont papírból. A lényeg, hogy ügyelj arra, hogy szimmetrikus maradjon. Ha elkészültél, utolsó simításhént még óvatosan kivasalhotd a leveledet, ha túl göndör maradt a fonal. A nagyobb, szélesebb levelek alá érdemes egy kis filclevelet tenni, ha a falra szeretnéd akasztani őket. A filc nem fog látszódni, viszont meg fogja tartania a levél szálait, így azt nem fogja lehúzni a gravitáció.

Makaramé levél inspirációk

"Köszi, tökjó ez a levél, de mihez kezdjek vele?" - elsőre jogos kérdés lehet ezért aztán összgyűjtöttem néhány kedvcsináló ötletet, mire is jók a makramézott levelek.

Reméljük tetszett a bejegyzés és sikerült meghoznunk a kedvedet a makramézáshoz! Lehet, hogy lesz néhány makramés cikk még, mert mostanában kezdek teljesen rákattani erre a témára. :D Ha tetszett a cikkünk vagy a videónk ne felejtsd el lájkolni éskövetni minket Facebook-on, vagy Youtube-on, hogy ne maradj le a további izgis tartalmakról! 

makrame_pinterest.png

A bejegyzés trackback címe:

https://simakotes.blog.hu/api/trackback/id/tr1614827266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása