11+1 Zero waste ötlet fonalból

2019. február 22.

hulladekmentes_horgolt3.png

Érezted már valaha úgy, hogy túl sok a szemeted és jó lenne csökkenteni? Én körülbelül három éve próbálok jobban odafigyelni a szeméttermelésemre. Bár egy évnyi hulladékom sajnos még közel sem fér bele egy befőttesüvegbe, azért próbálkozom. Az alábbi posztban összegyűjtöttem néhány szuper kreatív hulladékmentes kézműves ötletet, elsősorban kötött és horgolt mintákat, melyek könnyen helyettesíthetik az eldobható, műanyag háztartási cikkeidet. De akár környezettudatos ajándéknak sem utolsók.

Tovább

Egyszerű de nagyszerű kötésminták kezdőknek

2019. február 17.

 kotesmintak_kezdoknek02.pngEmlékszem, mikor először éltemben sikerült megkötnöm körülbelül tíz sort. A nagymamámtól kaptam valami egészen elképesztően ronda kék akril fonalat és egy pár 4 mm-es kötőtűt. A sikeres tíz soron felbuzdulva rögtön el is határoztam: az összes karácsonyi ajándékomat kötni fogom! Aztán persze rá kellett jönnöm, hogy sajnos kissé korlátozottak a lehetőségeim, tekintve hogy egyedül csak sima szemet tudtam kötni. Ha te most épp hasonló helyzetben vagy, mint én voltam akkoriban, akkor ez a kis gyűjtemény neked szól! Az alábbi mintákhoz bátran nekifoghatsz kezdő szemfelszedőként is!

Tovább

Így készíts álomszép fali szőnyeget!

2019. február 10.

aaa.pngAz elmúlt hónapokban szerény kötős terveim mellé valahogy beoldalazott a szövés is. Az egész úgy kezdődött, hogy véletlenül ráleltem gyerekkori, mini szövőkeretemre és volt néhány motringnyi kevésbé jó tapintású fonalam. Aztán bumm, el is kezdtem szőni. Egy kisebb fali dísz szövése után rájöttem, sosem leszek a szövés oly elszánt szerelmese, mint a kötésé, vagy a horgolásé, de azért nem is olyan rossz dolog ez. Most lássuk, miért és hogyan kezdj neki!

Tovább

Így horgolj csodaszép poháralátétet!

2016. július 18.

A tökéletes nyári kézműves projektért vívott versenyben a horgolt poháralátét kétségkívül dobogós helyért indluhatna. Egyszerű, gyors és pici mérete miatt egy strandtáskába is simán elfér a félkész horgolás, ha esetleg a Balaton partján szeretnéd meghorgolni.. Én nemrég találtam rá egy csodaszép dinnyés mintára és gondoltam összegyűjtök még néhány szuper mintát és leírást nektek! 

Tovább

Horgolt és kötött ötletek focirajongóknak

2016. június 21.

Normális, EB mentes hétköznapokon körülbelül annyira érdekel a foci, mint egy atomtengeralattjáró műszaki leírása. De valljuk be, így hogy a magyar válogatott nagy eséllyel bejuthat a legjobb tizenhat közé, azért már én is képes vagyok végigizgulni azt a bizonyos 90 percet. Ennek örömére össze is gyűjtöttünk néhány kihagyhatatlan szurkolói kelléket, amit megköthetünk/horgolhatunk az EB-re az unalmasabb, döntetlengynús meccsek alatt.

Tovább

Mivel kösd le a gyerkőcöket a nyári szünetben?

2016. június 17.

nyari_otletek.png

Még csak néhány napja robbant ki a vakáció, de a gyerekek már teljesen szétszedték a házat? Összegyűjtöttünk néhány szuper fonalas kézműves és játék ötletet, amivel garantáltan lekötheted őket! De nem a székhez... :) Nem utolsó sorban pedig ha már túlcsordul a fonaltárunk az el nem használt, kevésbé szeretett fonalmaradványoktól, akkor ezek a játékok különösen jó módjai lehetnek az elhasználásuknak.

Tovább

Öltöztesd fel! - avagy szép babáknak szép ruhákat, kézzel

2015. március 30.

imgp1417.JPG

A Waldorf-babákba könnyű beleszeretni. Nekem sem kellett sok hozzá. Sőt, ha az embernek lánya (is) van, nagyon hamar elérkezhet az idő, amikor azt monjda, jó, lett a gyereknek innen-onnan kicsi babája, közepes babája, nagy babája, hosszú hajú, kopasz, szembecsukogatós, nevetgélős, és pisilős - akkor most már legyen egy szép is... Nem kell mást tudjon, persze ha mellé még pihepuha és öltöztethető is, akkor a horgoló-kötő anyuka is nagyon fogja élvezni ;) Bónuszként a tudat, hogy minden porcikájába gondos kezek leheltek életet, egyedivé és megismételhetetlenné teszi. Ami ma elég nagy kincs.

Tovább

Hogyan teszi a szári selyem fonal jobbá a világot?

2015. március 19.

sari_yarn_main2.png

Tudom, tudom. A vegán fonalas bejegyzésünk után már most mindenki elkerekedett szemekkel bámul: "Na jól van, szári fonal? Ne fárassz már. És még világot is ment?"  De higgyétek el, a nálunk még kevésbé ismert szári fonal meglepő titkokat tartogat, harmadik világban élő nők elképesztő kreativitásáról és bátorságáról tanúskodik. Nem utolsó sorban pedig a mibőlkössek? fonalbolt jóvoltából most személyesen is kipróbálhattuk ezt a remek fonalat!

Tovább

5 szupergyors ötlet szarvacskával, ami garantálja a tavaszi hangulatot!

2015. március 12.

szarvacska1.jpg

Körömöcske, szarvacska, vagy i-cord. Gyors, egyszerű technika, lehet fa körmöcskével, horgolótűvel, kötőtűvel, vagy akár az ujjaink segítségével is készíthetünk ilyen egyszerű fonalzsinórt. Jól emlékszem, amikor az iskolában megtanultuk, hogyan kell, de sose használtuk nagyon semmire a megkötött csíkot... Most viszont pótoljuk! Vigyázat, frissítő, tavaszi szarvacskaválogatás következik!

Tovább

Miért (nem) kötnek a pasik?

2015. március 08.

ferifi_kotes.jpg

Itt a Nőnap, és úgy gondoltam, érdekes lenne írni valami izgalmasat a blogra vele kapcsolatban. Először gondoltam összegyűjtök néhány igazán menő női designert és egy kis kedves feminizmussal meghintve zárom soraim. De aztán rájöttem, hogy ha kötésről és horgolásról van szó, nőkről beszélni nem igazán meglepő.. Miért? Miért olyan ciki a pasiknak kötni? Vannak horgoló/kötő férfiak? Képzeljétek pedig vannak, nem is kevesen...

Tovább