Így segíthetsz az ukrán kézműves kisvállalkozókon, designereken!

2022. március 11.

ukraine_standwithukraine_1.png

Mint oly sok más helyen a világon, Ukrajnában is nagyon sok kézműves vállalkozó foglalkozik kötött és horgolt termékek eladásával vagy minták tervezésével. Az orosz-ukrán háborúval az ő megélhetésük és életük is veszélybe került. A nemzetközi kötős, horgolós közösség viszont gyorsan mozgásba lendült, ha szeretnéd te is támogathatod az ukrajnai tervezőket. Ebben a bejegyzésben mutatom hogyan!

Nyitókép - Fejpánt ukrán zászló mintával, ingyenes minta 

 planetpiu_stories_1.png

Az egyik kedvenc amigurumi designerem, Plantetpiu Ukrajnában él a nemrég elfoglalt Kherson városában. Az elmúlt napokban folyamatosan osztott meg az Instagramján képeket arról, hogy mi zajlik a városában és hogy hogyan telnek a napjai egy föld alatti óvóhelyen. Engem rendkívül megrázott ilyen közelről szemlélni a háborút, főleg egy olyan ártatlan ember szemén keresztül, akinek nemrég még a horgolásmintáit olvasgattam. Ezért is gondoltam fontosnak ennek a cikknek a megírását.

screenshot_2022-03-09_at_15_42_19.pngPlanetpiu egyik horgolt mintája - miniatűr édességek

Hogyan támogathatod a tervezőket?

Kézzel készült terméket természetesen most nem tudsz ukrán kézművesektől rendelni, hiszen Ukrajna területén jelenleg nem funkcionál megbízhatóan a posta. Viszont digitális kötés- és horgolásmintákat, leírásokat könnyen rendelhetsz tőlük online ezzel is támogatva a munkájukat. 

Hogyan találhatsz jó mintákat online ukrán designerektől?

Digitális horgolás- és kötésmintákat könnyedén találhatsz Ravelry-n és Etsy-n is. Mindkét felületen lehet országra szűrni, így beállíthatod, hogy az adott termék készítője milyen országból érkezzen. Az így kapott választékból pedig jó eséllyel tudsz olyan mintát választani, ami hasznos is számodra/megfelel az ízlésednek.

Ravelry-n

ravelry_tamogatas.png

1. Jelentkezz be Ravelry-re
2. Menj a "Patterns" (minták) oldalra
3. Írd be a keresőbe, hogy Ukraine
4. Majd a legördülő listából válaszd ki, hogy "Designer country: Ukraine"
5. Ezek után a minták oldalon még pluszban rákereshetsz arra a topikra, ami érdekel vagy további szűrőket állíthatsz be

Etsy-n

etsy_tamogatas.png

1. Nyisd meg az Etsy nyitóoldalát
2. Írd be a keresőbe azt a topikot, ami érdekel (pl. crochet bear pattern)
3. Majd a bal felső sarokban kattints a filterekre
4. Ezek után bal oldalon be tudod állítani az országot (Shop location: Ukraine)

Etsy-n sok eladó kicsi zászlóval jelöli is már, ha a bevételt ukrán designer, vagy jótékonysági szervezet kapja.

Néhány érdekes ukrán mintatervező

Ha nincs kedved keresgélni és biztos akarsz lenni a dolgodban, akkor az alábbiakban bemutatok néhány ukrán tervezőt, hátha megjön a kedved valamelyik mintához:

Planetpiu - amigurumi designer, Wollywood - kötött pulcsik/zoknik, Kateryna Kazka - kötött sálak, Itwasyarn - horgolt sálak, Fayni Toys - amigurumi figurák

Ha egyéb módon támogatnád az ukrajnai háború áldozatait és menekültjeit

Természetesen ez csak egy kis apróság, amit a nemzetközi kézműves közösség összefogásában megtehetsz. De ha más módokon (is) támogatnád az ukrán menekülteket, arra is rendkívül sok jó lehetőség van itthon. A teljesség igénye nélkül ezekhez a szervezetekhez fordulhatsz, ha segítenél:

Magyar Vöröskereszt

A Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei folyamatosan támogatják a menekülteket a határon és a nagyobb közlekedési csomópontokon is. Gyorshívószámukkal (1359) támogathatod őket (250 Ft), vagy az oldalukon támogathatod az ukrajnai menekültekkel kapcsolatos kampányt.

Hintalovon Alapítvány

A Hintalovon Alalpítvány hátrányos helyzetű gyerekeken segít, most a segítségükkel az ukrán menekült gyerekeket is támogathatjuk. Gyorshívószámukkal (13620) egyszeri összeggel támogathatod őket, vagy részt vehetsz a táska programban, ahol menekült gyermekeknek töltenek meg kis táskákat hasznos tárgyakkal.

voroskereszt.png

Budapest Bike Maffia

A Budapest Bike Maffia elsősorban hajléktalanok megsegítésére szervez különböző kampányokat, de a háború kitörésekor a menekültek megsegítésébe is nagy erőkkel vetette bele magát, érdemes Instagram oldalunkat is figyelni vagy támogatni őket.

Szeszgyár

A Szeszgyár ökofeminista közösségi pont pedig megnyitotta kapuit a menekültek és az önkéntesek előtt, továbbá ki szoktak járni a Nyugatiba ételt osztani a menekülteknek, és rendszeresen szerveznek tárgyi gyűjtéseket is. Érdemes figyelni az oldalukat, ha tárgyi segítséget szeretnél nyújtani vagy tevékenyen önkénteskednél.

Ha van még más szervezet, akiknek a munkáját szerinted érdemes még megemlítenem itt, kérlek jelezd és kiegészítem a listát!

Remélem a cikkünk kapcsán te is kedvet kaptál ahhoz, hogy támogasd az orosz-ukrán háború érintettjeit, menekültjeit. Ha tetszett és hasznosnak találtad, kérlek oszd meg! Nagyon remélem, hogy a cikk sokakhoz eljut, ezzel is talán tudunk egy kicsit segíteni embertársainkon ebben a nehéz helyzetben.

A bejegyzés trackback címe:

https://simakotes.blog.hu/api/trackback/id/tr5517773336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása