C2C Horgolás - Így készíts pixeleket fonalból!

2019. április 02.

c2c_horgolas_16.jpg

Az elmúlt időszakban teljesen belebolondultam a C2C, avagy a corner to corner, vagy kicsit esetlen magyar nevén a "saroktól sarokig" horgolási technikába. Az egyik kedvenc amerikai bloggerem oldalán már nagyon régóta nézeggettem a csodás horgolt pixeles műveket és azán egyszer csak én is kipróbáltam. Elképesztően haladós minta és csodálatos a textúrája. Elsőre nehéznek tűnhet, de könnyen meg lehet tanulni és aztán garantáltan nem lehet abbahagyni! Ezért úgy döntöttünk egy egész bejegyzést ennek a csodás technikának szentelünk. Jöjjön minden, amit a C2C horgolásról tudni érdemes! 

C2C Horgolás Alapjai

Alapvető tudnivalók a corner to corner technikáról

c2c_horgolas_07.jpg

A corner to corner technika lényege az, hogy kicsi négyzeteket horgolva építjük fel a mintánkat, pixelről pixelre haladva, mintha csak keresztszemes hímzést csinálnánánk. Egy kis négyzetünk pedig mindig három láncszemből és három egyráhajtásos pálcából fog állni. A haladás irányát tekintve viszont eltérünk a a normál, oda-vissza horgolástól, vagy körbe horgolástól. Ugyanis a kis négyzeteinket nem szépen vízszintesen fogjuk egymás mellé pakolgatni, hanem - amint az a fenti képen is látszik -, ferdén, saroktól sarokig haladva. A soraink így ferdén fognak egymás után következni és ugyanúgy, mint a sima, vízszintes horgolásnál, itt is amikor a ferde sorunk végére érünk majd, mindig meg fogjuk fordítani munkát. 

A C2C leírása

 A lenti videónkból egyszerűen ellesheted a technika elkészítésének pontos menetét. Mindenesete a biztonság kedvéért írásban is leírjuk a mintát.

Rövidítések

lsz - láncszem

rhp - egy ráhajtásos pálca

hp - hamispálca

1. sor: Készíts 6 lsz-t, majd hagyj ki három szemet és a tűtől számított negyedik szemtől kezde horgolj 3 rhp-t. Ezzel elkészült az első négyzeted! Egyben az első sorod is.

c2c_01.png

2. sor: Készíts 6 lsz-t, majd fordítsd meg a munkát. Megint hagyj ki három szemet és a negyedik láncszemtől kezdve horgolj három rhp-t egymás után. Ezzel elészült a második négyzeted, már csak hozzá kell kötnöd az elsőhöz! Az első négyzeted legelső három láncszemébe horgolj egy hp-t. 

c2c_02.png

Ezek után, készíts 3 lsz-et, majd készíts három rhp-t ugyanoda, az első négyzeted három láncszemébe. Ezzel elkészült a harmadik négyzeted és a második sorod!

c2c_03.png

3. sor: Innentől kezdve lényegében csak az előbb tanultakat kell ismételned. Sor elején megfordítod a munkát, mindig 6 lsz-el szaporítasz, majd a hat lsz felébe 3 rhp-t készítesz, amit hp-val rögzítesz a mellette lévő négyzethez. A sor közepén pedig mindig három lsz-t készítesz és mellé 3 rhp-t horgolsz, amit megint csak egy hp-val rögzítesz a mellette lévő négyzet tetejébe. Ha a leírás nem teljesen érthető, továbbra is ajánlom a fenti videónkat. 

Fogyasztás C2C-nél

Ha már ráéreztél egyszer a corner to corner technika lényegére, akkor a fogyasztás már pofon egyzserű lesz. Mikor úgy érzed, elég széles már a munkád, kezdj el fogyasztani a sor végén az alábbi módon.

A sor végénél tartasz. Mikor megint hatot láncolnál, készíts csak  csak három lsz-t, fordítsd meg a munkát, majd pedig ugyanannak a négyzetednek aminek most végén jársz a mellette lévő sarkába egy hp-val rögzítsd a három láncszemed. Ezek után haladj a szokásos módon, 3 lsz majd 3 rhp a következő négyzet három láncszemébe. Ezt a módszert is pontosan megnézheted a videóban.

Fogyasztás hamis pálcákkal
A fogyasztasnak van egy hamispálcás módja is, bár én jobban preferálom a láncszemeset, de ez talán a közismertebb. Mikor elérsz a sor végére 3 lsz helyett csak fordítsd meg a munkát és készíts 3 hp-t az előzőleg elkészített 3 rhp-ba. Ezek után pedig folytasd a szokásos módon. (3 lsz + 3 rhp)

Különböző fomrák saroktól sarokig

Attól függően, hogy milyen formájú mintát szeretnénk elkészíteni C2C-vel, különböző időben kell elkezdenünk fogyasztani. Az alábbi képen megmutatjuk, mikortól kell fogyasztani attól függően, hogy milyen formájú dolgot horglunk. Négyzet esetében a munka felénél, hármszög esetében pedig nem is kell fogyasztani. Egyedül a téglalap alakú tárgyaknál trükkös a dolog, ilyenkor ugyanis amikor elérjük a kellő szélességet, akkor horizontálisan már nem adunk hozzá új négyzeteket, csak fölfelé.

c2c_horgolas_11.png

Hogyan váltsunk színeket?

Színváltás soronként

Soronkénti színáltásnál semmi izgalmas dolog nem történik. Lényegében ugyanúgy simán kicseréljük a fonalunkat, mintha csak “rendesen” horgolnánk. Sor végén elvágjuk a fonalat és egy csúszóhurokkal új sort kezdünk.

Színváltás soron belül

 A soron belüli színváltás már kicsivel trükkösebb dolog, de nem nagyon bonyolult. Én azt ajánlom, hogy ha most kezded el ezt a módszert tanulni, első körben olyan projektet válassz, ahol csak soronkénti színváltás fordul elő. Ha pedig már jól begyakaroltad az alap C2C technikát, akkor jöhetnek a szuper sokszínű pixeles minták.

c2c_horgolas_08.jpg

Ahhoz, hogy sor közben tudj színt váltani, érdemes első körben különböző kicsi gombolyagokra osztanod a különböző színű fonalaidat. Ugyanis nem fogod elvágni a fonaladat horgolás közben, hanem minden használd színed a képen látható módon egyszerre lesz használatban. (Emiatt aztán könnyen össze is tudnak gabaolyodni, de erről majd később.)

Tehát amikor a mintád szerint épp új színre kell váltanod soron belül, akkor a régi színnel készített szokásos négyzeted utolsó rhp-ját ne fejezd be teljesen. Amikor másodszor is áthúznád a fonalat, az utolsó rhp-n használd az új színt. Majd innentől kezdve láncolj hármat és folytasd szokott módon.

c2c_horgolas_13.jpg

Amikor pedig újból egy új színre kell váltanod, az előzőleg használd színt csak hagyd ott, ne vágd el a fonalat. A következő sorban újból fel tudod majd használni az újabb színváltásnál. Előfordulhat az is, hogy a következő sorban pont nem oda fog érkezni az új fonal, ahol neked szükséged lenne rá, hanem egy-két négyzettel arrébb. Ilyenkor sem érdemes még elvágni a fonalat, hanem ahogy a lenti képen is látszik, áthúzhatod a fonalat a munka felett és aztán ráhorgolhatod a következő sort, így el fog tűnni a futó szál. Ha viszont túl messze van a fonalad, több mint 1-4 négyzetyire, akkor érdemes elvágni a fonalat.

c2c_horgolas_14.jpg

A soron belüli színváltásban talán nem is épp a színváltás a nehéz, hanem a sok különbőző fonal fékentartása. Nem egy utazós, strandon horgolós dolog több színű C2C-t horgolni. Ugyanis a fonalak nagyon könnyen össze tudnak gabalyodni. Érdemes akár valalmilyen fonaltartót használni, vagy ilyen fonalvezetős tálat. Bár én kábé négy éve kaptam egy ilyen tálat ajándékba és még sosem használtam, mert mindig későn jut eszebe, mire már elkezdem a színes szálak felszedését és már rég összegabalyodott minden mindennel. :D

Hogyan olvassuk a C2C mintát?

A C2C gráfos mintákat jobbról balra kell olvasni, a jobb sarokból a bal felső sarok felé haladva, az alsó képépen látható módon. (Ennek ellenére én amikor saját magamnak terveztem mintát, simán balról jobbra haladtam az általam tervezett mintán, de elvileg ez nem a helyes a irány.)

c2c_olvasas.png

C2C minták, horgolt ötletek

Corner to corner minták angolul

c2c_horgolas_mintak.png

Itt pedig a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány ingyenes angol mintát, amik nekünk különösen tetszettek C2C témában. Takaró mintája itt, rénszarvasos minta itt, nyuszis párna itt míg a sál mintája itt találaható.

Nem horgolásminta, de lehetne belőle akár C2C

A legizgalmasabb a C2C technikában szerintem az, hogy igazából bármilyen random pixeles mintából késíthetünk egy takarót vagy mintát corner to corner technikával! A galéria megnyitásához csak kattincs a képre.

 

Vagy ha saját magad terveznél…

Találtam egy szuper online pixelrajzolós appot, amivel nagyon szépen és egyszerűen lehet négyzetrácsos mintákat tervezni. A felület neve Pixilart, különböző színeket, színharmóniákat is könnyen ki lehet vele próbálni és a beállításokban megadhatod, hogy látszódjon a négyzetrács, így még könnyebb dolgod lesz a horgolásnál. Nemrég készítettem egy horgolt napszemüveg mintát, amit a következő posztban tervezünk megosztani majd veletek, azt a mintát is Pixilartban terveztünk.

screenshot_2019-04-02_at_21_18_47.png

Reméljük ezzel a cikkel sikerült bevezetni a C2C horgolás rejtelmeibe! Ha tetszett, ne felejetsd el megosztani Facebookon, vagy elmenteni Pinteresten. Ha érdekel a következő posztunk, ami egy C2C technikával készült napszemüvegtok mintáról fog szólni, akkor kövess minket Facebookon, hogy semiképp se maradj majd le róla! Addig is jó horgolást saroktól sarokig! :)

c2c_horgolas_alapok_02.png

Valami gyorsabb horgolós projekt érdekelne most?
Készíts egy-két tavaszi virágot!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://simakotes.blog.hu/api/trackback/id/tr8414725353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása