Horgolt minták kezdőknek - négy egyszerű minta lépésről lépésre

2019. március 12.

horglas_mintak_kezdoknek2.png

Épp most tanultál meg horgolni és nincs ötelted, mi legyen az első nagy műved? Vagy újrakezdenéd a horgolást valami könnyebb mintával? Akkor ezt a cikket pont neked találtuk ki! Nemrég összegyűjtöttünk néhány szuper kezdő kötés mintát, a nagy sikerre való tekintettel pedig úgy gondoltuk, ezúttal keresünk néhány egyzserű, de nagyszerű horgolt mintát is.

Épp nagy erőkkel egy horgolós oktató videón és cikken dolgozom, ugyanis már nagyon rég óta szerettem volna a kötés alapjai mellett a horgolásra is nagobb hangsúlyt fektetni a blogon. Meg különben is, már nagyon nyakunkon a tavasz és a jó idő (juj csak el ne kiabáljam), aztán ilyenkor én mindig szépen lassan átállok a horgolásra meg a szép kis színes pamutfonalakra. Úgyhogy jöjjenek is a szuper kezdő minták!

1. Horgolt konyhai törlő

horgolt_minta_rongy_1jpg.jpgEzek a csodaszép, nagyon egyszerű konyhai törlők akár ajándékba is adhatók és pofon egyszerű őket meghorgolni. Semmi más nem kell hozzá, csak a rövidpálca ismerete. 

Eszközök

  • 5 mm-es horgolótű
  • Pamut fonal, 4-es vastagságú (4,5-5 mm-es horgolótűhöz ajánlott fonal)


Méret

Körülbelül 17 cm x 17 cm-es lesz a végeredmény

Minta

1. Készíts 25 lánszemet 

2. Hagyd ki az első szemet, majd minden szembe horgolj egy rövidpálcát. Készíts egy láncszemet a végén és fordítsd meg.

3. *Hagyj ki egy szemet, majd készíts két rövidpálcát a következő szembe* a csillagozott részt imsételd a sor végéig, majd készíts egy láncszemet a végén és fordítsd meg.
Innentől a harmadik sort ismételd végig, egészen addig, ameddig a négyzeted hossza nem egyezik a szélességével.

4. Ha kész a négyzeted, készíthetsz rá még egy szélt, úgy ha körben minden egyes szembe rövidpálcát horgolsz a sarkaknál pedig három rövidpálcát.

Eredeti minta még több csodaszép képpel itt.

 

2. Horgolt pohárfogó
horgolt_minta_kaves_cozy.jpg

Horgolt kávé- vagy bögrefogó szuper kezdő projekt lehet! Nekem az egyik első kötött projektem volt anno egy kis szívecskés bögre "cozy". Az alábbi minta körben horgolja meg a fogót, de nyugodtan lehet ugyanezt a mintát sima négyzetnént is készíteni, oda-vissza horgolva, ilyenkor a végén csak össze kell varrni a végeket.

Eszközök

  • 9 mm-es horgolótű
  • Egy kevés 5-ös, vastag fonal (8-9 mm-es tűhöz ajánlott)

Méret

Egy átlagos 3 decis papírpohárra illik.

Minta

1. Készíts 20 láncszemet, majd készíts egy gyűrűt a láncból, hogy körbe tudj haladni - horgolj egy hamispálcát az első szembe.

2. Készíts egy léncszemet, majd minden szmebe horgol egy félráhajtásos pálcát. A sor végén mindig hamispálca az első szembe.

3. Horglj még ugyanígy 4 sort

4. Hamisppálca az utolsó sor első láncszemébe és dolgozd el a fonalat.

Az eredei angol mintát még több képpel itt találjátok.

 

3. Horgolt fülvédő

horgolt_minta_fulvedo.png

Egy fülvédő megint szuer egyszerű kis kezdő projekt lehet. És még pont hordhatod is a tavaszi időszakban.

Eszközök

  • 6 mm-es horgolótű
  • 5-ös, vastag fonal (6-8 mm-es tűhöz ajánlott)

Méret

Az elkészült darab körülbeleül 50 cm kerületű lesz.

Minta

1. Készíts 44 lánszemet, majd készíts egy gyűrűt a láncból, hogy körbe tudj haladni majd - horgolj egy hamispálcát az első szembe. Ügyelj rá, hogy ne csavarodjon meg a lánc sorod.

2. Készíts két láncszemet és minden szembe horgolj egy félráhajtásos pálcát. Amikor körbeértél, készíts egy hamispálcát az első láncszembe.

3. A második sort ismételd még 4-5ször, amíg el nem éred a kívánt magasságot.

4. Ha megfelel a magassága, dolgozd el a fonalat és a közepénél csavard körbe még néhányszor a fonalat, ahogy a képen is látod.

A fenti minta eredeti verzóját itt találhatjátok, sok szuper más mintával együtt.

 

4. Dinnyés poháralátét
horgolt_minta_dinnye.jpeg

Ez a minta kiváló kezdésnek, ha először szeretnél kört horgolni. Én annyira imádom a horgolt poháralátéteket, hogy egy külön posztot szenteltünk már nekik, ahol még több szuper alátét mintát gyűjtöttünk össze, ha ez esetleg nem pont tetszene, érdemes megnézni ott is, hátha találsz jobbat.

 Eszközök

  • 2,5 - 3 mm-es horgolótű
  • 3-as, közepes pamutfonal (3-4 mm-es tűhöz ajánlott), piros fehér és zöld színben
  • fekete hímzőfonal

Minta 

1. Készíts 4 láncszemet, majd alkoss gyűrűt - horgolj egy hamispálcát az első szembe

2. Készíts két láncszemet, majd készíts a gyűrűbe 12 egyráhajtásos pálcát. Végül zárd be a kört egy hamispálcával az első lánszembe. (12 szem)

3. Készíts két láncszemet, majd minden egyráhajtásos pálcába készíts két egyráhajtásos pálcát. Végül zárd be a kört egy hamispálcával az első lánszembe. (24 szem)

4. 2 láncszem magasítás, egy egyráhajtásos pálca az első szembe a láncszem mellé, majd *egy egyráhajtásos pálca a következő szembe. Majd két egyráhajtásos pálca az azt következő szembe.* Majd így megyünk tovább végig. Végül zárd be a kört egy hamispálcával az első lánszembe. (36 szem)

5. Válts át fehér fonalra.

6. 1 láncszem magasítás, egy  simapálca az első szembe a láncszem mellé, majd *egy simapálca a következő két szembe. Majd két simapálca az azt következő szembe.* Majd így megyünk tovább végig. Végül zárd be a kört egy hamispálcával az első lánszembe. (48 szem)

7. Válts át zöld fonalra

8. 2 láncszem magasítás, egy egyráhajtásos pálca az első szembe a láncszem mellé, majd *egy egyráhajtásos pálca a következő három szembe. Majd két egyráhajtásos pálca az azt következő szembe.* Majd így megyünk tovább végig. Végül zárd be a kört egy hamispálcával az első lánszembe. (60 szem)

9. Varrd el a szálakat a végén és hímezz kis "magokat" a dinnye közepébe! :)

Reméjük tudtunk ötleteket adni első horgolós munkáidhoz! Nem sokára újabb horgolt mintákkal érkezem, épp egy tavaszi ajtódíszen dolgozom. Úgyhogy nem sokára érkeznek a színes, tavaszi virág minták!

Szeretnél velünk megtanulni kötni vagy horgolni?
Itt iratkozz fel és azonnal értesítünk, amint indul workshopunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://simakotes.blog.hu/api/trackback/id/tr5814679520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása