Így horgolj tököt! - Horgolt dísztök vastag fonalból, őszi dekorációhoz

2019. október 31.

tok_video_cover02.png

Eljött az ősz, nincs is jobb ilyenkor mint egy vastag fonallal bekuckózni és őszi dekorációt horgolni! Nemrég vettem két szupervastag, pihe-puha gyapjú fonalat és készítettem két dísztököt. Szuper egyszerű, gyors projekt, egy fél óra alatt elkészíthető egy este. Tökhorgolásra fel!

A fenti videóban lépésről lépésre megnézhetitek az elkészítés módját! A minta rendkívül egyszerű, lényegében egy szimpla horgolt téglalap formából áll, bordázott mintával, amit egyszerűen össze kell varrni és kitömni a végén.

01_eszkozok.png

Eszközök

  • 12 mm-es horgolótű
  • Két színű, 10-12 mm-es tűhöz ajánlott vastag fonal (pólófonallal is működik)
  • Olló
  • Vastag fonalvarrótű

 

02_minta.png

Minta

Készíts 10 láncszemet (lsz)

1. sor: Hagyj ki két szemet, majd horgolj minden láncszembe egy félpálcát, a sor végén készíts egy lsz-et [8 szem]

2. sor: Minden szembe készíts egy hamispálcát, a sor végén készíts két lsz-et [8 szem]

Ismételd az első és a második sort míg összesen 19 sorod nem lesz. Figyelj oda, hogy amikor hamispálcás sorra félpálcát horgolsz, mindig a hátsó szembe dugd a tűt. A hamispálcás sornál pedig érdemes lazán horgolni a szembeket, így lesz szép a túloldalon a borda minta.

 

03_osszevarras_1.png

Összevarrás és tömés

Ezek után már nem sok dolgunk lesz. Először össze kell varrni a téglalopunkat a két rövidebb oldalánál. Így egy kis hengert kapunk. Majd cikk-cakkban haladva varrjuk össze a henger egyik száját is. Ezek után jöhet a tömés és a henger másik végének a összehúzása.

 

07_szar.png

Formázás és szár

Most valószínűleg úgy néz ki a munkánk, mint egy nyomi labda. Ahhoz, hogy a tök elérje a végleges formáját a maradék fonallal át kell szúrnunk a közepénél és kicsit be kell húznunk a két végét. (Ugynott kell áthúzni a fonalat, ahol előbb összehúztuk a száját.) Majd jöhet a szár. A szár elkészítéséhez vedd elő a másik színű fonalad, készíts négy lánszemet, majd az első láncot kihagyva horgolj három láncszemet. Fűzd át a szárat a tökön és kész! :)

 

horgolt_disztok_minta.png

Remélem tetszett ez a rapid őszi horgolt minta! Még több őszi, bekuckolódós projekt ötletet találhatsz ebben a posztban. Horgolásra, kötésre fel, itt a szezon! ;)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://simakotes.blog.hu/api/trackback/id/tr3515267634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása