Így készíts stílusos kötött nyakláncot, kötés nélkül

2015. január 31.

kotott_nyaklanc10.png

Talán elsőre úgy tűnhet, hogy egészen értelmetlen címet sikerült kitalálnom, de nem az, hidd el, ehhez a kötött nyaklánchoz tényleg nem feltétlenül kell megtanulnod kötni! (De persze kötni jó, és ha mégis kedved lenne megtanulni, itt egy régebbi bejegyzésünk arról, hogy hogyan kezdd el.) Körülbelül egy órányi munkámba került kitalálni és megcsinálni, szóval akár last minute ajándéknak is jó lehet egy ilyen ékszer. Nézd meg, hogyan készült!

 

1. Készítsük el a kis hurkákat!

harom_kotott_nyaklanc.png

Először készítenünk kell három azonos hosszúságú kötött hurkát, amiket majd később összefonunk. Én Hooked Zpagetti pólófonalat használtam, de készíthettek magatoknak saját pólóitokból is fonalat, itt egy leírás, hogyan.


Ha tudsz kötni...

akkor használj 10-es kötőtűket, szedj fel három szemet a tűre és i-cord technikával köss 40 sort simán (kb. 27 cm hosszúak lesznek így). Miután végeztél, varrd el a fennmaradó szálakat. (Húzd be őket a hurkába.)


Ha nem tudsz kötni...

szarvacska.jpgakkor szerezz be egy szarvacskát, vagy ha az sincs otthon, akkor készítsd elő az ujjaid! A "szarvacska", egyfajta kötőkeret, segítségével nem kell mindenféle tűkkel bajlódnod, a fonalat a keretre veted fel és egyszerűen csak az alsó hurkokat mindig át kell húznod a felsőn. Az alábbi videónkban pontosan megmutatjuk, hogyan is használd.


Addig köss ezzel a technikával, míg a hurka el nem éri a 27-28 centiméteres hosszúságot. A legutolsó kör után vágd el a fonalat, szedd le a hurkokat a szarvacskáról és fűzd át rajtuk a fonalat. Az így fennmaradó farkakat húzd bele a hurkába, majd a kilógó fölösleget vágd le.

 Ha pedig esetleg nincs szarvacskád és nem szeretnél ezért az egy projektért beruházni egyre, akkor van egy másik megoldás is. Használhatod kötőkeretként az ujjaid is! Ebben az estben mondjuk előfordulhat, hogy a kötött hurka kicsit vastagabb lesz annál, amiket én csináltam, így kicsit vastagabb és robosztusabb lesz a nyakláncod.

Az fenti kép nagyon jól elmagyarázza, hogy köss az ujjaidon, illetve itt egy videó is, ha a kép nem lenne elég. A videóval és a képpel ellentétben elég, ha csak három ujjadra veted fel a fonalat. (ezért vékonyabb lesz a hurka) Itt is addig köss, míg el nem éred a 27 centimétert, majd vágd el a fonalat, húzd le az ujjaidról a hurkokat és húzd rajtuk át a fonalat. Az így képződő kilógó farkakat húzd bele a hurkába.

 

 

2. Fonjuk őket össze!

kosd_vagyne_kotes.png

A végeket egy kis maradék fonallal kösd körbe, vagy a képen látható fém kerettel nyomd össze. (Hobbiboltban 50ft egy darab) A három hurkát egyszerű hármas fonással fondd össze! A végén is kösd össze hurkákat, vagy nyomj rá egy másik fémkeretet.harom_kotott_nyaklanc4.png

 

3. Lánc feltétele
kotott_nyaklanc5.png

Ha fémkerettel dolgoztál, akkor könnyű dolgod lesz, egy szimpla fémkarikával felteheted rá a láncot. Ha kötöztél, akkor a fémkarikát szúrd át az anyagon és így akaszd rá a láncot. (Próbáld minél inkább a kötözés közepébe szúrni a karikát.) Ezt csináld meg a fonat mindkét végénél. Végül, tegyél egy kapcsot a lánc végére és kész is!

kotott_nyaklanc7.png

A bejegyzés trackback címe:

https://simakotes.blog.hu/api/trackback/id/tr877120845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása