A tökéletes tavaszi kendő receptje - Phil Degrade Fonalteszt

2019. április 23.

fonal_14.png

Legnagyobb örömünkre a múlt hónapban az 1001 Fonalbolt jóvoltából kipróbálhattuk a Phildar csodálatos, Phil Degrade színátmenetes pamut fonalát, amiből aztán hosszas gondolkodás után egy igazi tavaszi sálat készítettünk. Most elmesélem, milyen élmény volt a fonallal dolgozni és hogy hogyan tudod te is elkészíteni ezt a könnyed kis kendőt!

A fonalról

fonal_05.png

Körülbelül egy hónappal ezelőtt keresett meg minket az 1001 Fonalbolt, hogy nem szeretnénk-e fonalat tesztelni. Mi elképesztően megörültünk a lehetőségnek és alig vártuk, hogy kézhez kapjuk a Phildar tavaszi kollekciójából nekünk szánt gombolyagokat! 

A Phil Degrade egy közepesen vastag, 100%-ban tiszta pamut fonal. Eleinte rendkívül sokat agyaltam rajta, hogy mit készítsek belőle. Viszont amikor elmentem a boltba és először megfogtam a kis gombolyagokat, akkor biztos lettem, hogy mindenképp valami ruhadarobot, vagy kiegészítőt lenne érdemes csinálni belőle, ugyanis rendkívül puha és kellemes a fonal tapintása. Ezért kiváló lehet nyári baba- és gyerekruhák készítéséhez is.

 

Színek

fonlateszt_phil_degrade.png

Legelőször, amikor csak képeken láttam még a fonalat, az egészen enyhe, lágy színátmenet fogott meg benne. Ez a színátmenet nagyon természetes hatású, később horolgás közben néha úgy éreztem, minta kézzel festett fonalat használnék. Még decemberben vettem magamnak egy Sheepjes Whirl színátmenetes fonalat, ahhoz képest a Degrade sokkal kontrasztosabban, gyorsabban vált világosból sötétbe, ezért aztán szuper izgalamas volt vele a munka, mert nem kellett olyan sokat várni horgolás közben az új árnyalatra.

fonal_04.png

A gyönyörű színváltás miatt érdemes nagy felületet kötni, horgolni vele, hogy szépen kijöjjön a teljes spektrum. Egyetelen apró dolog zavart, hogy miután egy új gombolyagra váltottam, a következő gombolyag vége nem volt teljesen ugyanolyan árnyalatú, mint amivel befejeztem. De azt hiszem ez egy kis odafigyeléssel könnyen kiküszöbölhető lehetett volna, csak jobban meg kellett volna néznem, melyik gombolyaggal folytatom és azt kellett volna választani, amelyiknek hasonlóan világos a vége.

 

Vastagság & textúra

fonal_02.png

A fonalhoz 4,5 mm-es tűt ajánalanak a csomagolás szerint. Így hát 4,5 mm-es fém horgolótűvel estem neki. Annak ellenére, hogy pamutfonal, a Phil Degrade fonalat nagyon feszesre sodorták, így egyáltalán nem hullottak szét a szálak. Egy vissazbontás után is jól tartotta még magát, nem bolyhosodott, nem esett szálaira. Két visszabontás után már kicsit viharvetebb lett és kezdtek szétesni a szálak, de ilyen szerencsére csak egyszer fordult elő velem a kendő horgolása során és nem volt annyira vészes. 

Összességében csodás élmény volt ezt a gyönyörű, pihe-puha pamutfonalat kipróbálni. Imádtam a vastagságát is (nem igazán szeretek 4-esnél kisebb tűvel horgolni/kötni mert halálra unom magam) és a színvilága pedig egyenesen lenyűgöző. Ruhácskák, pólók, tavaszi kiegészítők, babruhák kötéséhez, horgolásához kiváló válsztás.

 

Tavaszi kendő minta

fonal_13.png

Miután nagy nehezen eldöntöttem, hogy mit készítek a fonalból és hasonlóan hosszas szenvedés után kitaláltam, milyen színeket fogok hozzá választani, elkezdtem megtervezni a konkrét mintát. Egy nagyon erősen “lukacsos”, csipkeszerű sálat akartam készíteni, hogy minél könyedebb legyen, hűvös tavaszi vagy nyári estéken se legyen túl meleg, nehéz. Ezért aztán főleg láncszemekkel és egyráhajtásos pálcákkal készült el a mű.

Méretek

fonal_10.png

Egy aránylag magas, majdnem egyenlő szárú hárömszöget fogsz a minta szerint kapni a munkád legvégén. A kendő hosszabb oldala 105 cm, míg a két rövidebb oldal 65 cm-es lett blokkolás után.

Eszközök

  • 4,5 mm-es horgolótű
  • 2 gombolyag Phil Degrade pamut fonal, szín: lagon 2089
  • 1 gombolyag Phil Degrade pamut fonal, szín: anis 2319 (vagy még a corail 1038 is jól nézhet ki vele, ezen vaciláltam egy órát kábé)

Minta

A háromszög forma eléréséhez a munkát a háromszög aljánál, a közepénél fogjuk kezdeni és onnan haladunk majd a kendő csúcsa felé. Minden sor két végén és a munka a közepén (a háromszög csúcsánál) fogunk mindig egyet-egyet szaporítani. Lényegében két fajta sor váltakozásából épül fel a minta, úgyhogy nagyon egyszerű lesz, a leírás alapján remélem könnyen tudjátok majd követni.

Rövidítések

lsz - láncszem

rp - rövidpálca

rhp - egyráhajtásos pálca

( ) - ha egy szembe/helyre több pálcát kell horgolni

** - a csillag közti részt ismételd megahtározott ideig

[ ] - összesen sor végére ennyi xyz lesz

hp - hamispálca

Leírás

fonal_07.png

Négy láncszemből készíts egy kört.

1. sor: 6 lsz, majd 1 rhp, *4 lsz, 1rhp*, még egyszer a körbe [3 nagy luk a 4-es láncszemekből]

2. sor: 6 lsz, majd 1 rhp az első láncsor alkotta lukba. 4 lsz, majd a harmadik, középső lukba (1 rhp, 4lsz, 1 rhp) Majd 4 lsz, az utolsó lukba pedig szintén (1 rhp, 4lsz, 1 rhp) Az utolsó rhp-t az előző sor első hatos egyik láncszemébe horgoljuk. [5 nagy luk láncszemekből]

3. sor: 6 lsz, majd 1 rhp az első láncsor alkotta lukba. *4 lsz, 1rhp* minden négyes láncsorba, egészen a középső szemig, ahova (1 rhp, 4 lsz, 1 rhp), majd tovább *4 lsz, 1rhp* minden négyes láncsorba, egészen az utolsó szemig, ahol megint (1 rhp, 4lsz, 1 rhp). Az utolsó rhp-t az előző sor első hatos egyik láncszemébe horgoljuk. [7 nagy luk láncszemekből]

4. sor: 3. sor ismétlése [9 nagy luk láncszemekből]

5. sor: 2 lsz majd (1 rhp, 1 lsz, 3 rhp) az első négyes láncsorba. Innentől kezdve (3 rhp) végig minden négyes láncsorba, egészen a középső szemig. Középső szembe (2 rhp, 2 lsz, 2 rhp) majd az utolsó négyes lukig (3 rhp) minden egyes lukba. Utolsó lukba pedig (3 rhp, 1 lsz, 2 rhp) [összesen 9 nagy rhp-s csoport]

6. sor: 6 lsz, majd 1 rhp az előző sor 2 rhp és három 3 rhp közötti láncszemébe. Innentől kezdve *4 lsz, 1rhp* minden hármas rhp csoport közötti lukba, egészen a közepéső 2 lsz-es lukig, ahova (1 rhp, 4 lsz, 1 rhp), majd tovább *4 lsz, 1rhp* egészen az utolsó csoportig, ahol megint 4 lsz, majd az előző sor két rhp és három 3 rhp közötti láncszemébe (1 rhp, 4 lsz és 1 rhp). Az utolsó rhp-t megint az előző sor első kezdő láncszemébe horgoljunk. [13 luk láncszemekből]

7. sor: 5. sor ismétlés [összesen 13 nagy rhp-s csoport]

8. sor: 6. sor ismétlés [17 luk láncszemekből]

9. sor: 5. sor ismétlés [összesen 17 nagy rhp-s csoport]

10. sor: 6. sor ismétlés [21 luk láncszemekből]

11-12. sor: 3. sor ismétlés [23 luk láncszemekből] és [25 luk láncszemekből]

13-18. sor: 7-12. sor ismétlés [37 luk láncszemekből a teljes ismétlés végére]

19. sor: 5. sor ismétlés [37 nagy rhp-s csoport]

20. sor: 6. sor ismétlés [41 luk láncszemekből]

21-24. sor: 3. sor ismétlés [49 luk láncszemekből]

fonal_11.png

Ezek után váltsunk át a másik színű fonalunkra és készítsük el a kendő szegélyét.

25. sor: 5. sor ismétlés [49 rhp-s csoport]

26. sor: megint az 5. sort ismételjük, az előző sor hármas rhp csoportjai közé horgoljuk a szokásos egyráhajtásos hármasokat. Továbbra is a szokásos mószerrel szaporítuk a sor elején, végén és közepén. [51 rhp-s csoport]

27. sor: 2 lsz, (3 rhp) az előző sor 2 rhp és három 3 rhp közötti láncszemébe. Hp a következő hármas egyráhajtásos pálcacsoport középső, második szemébe. Innentől kezdve a ismételjük a kendő csúcsáig: *(3 rhp) két hármas csoport közé, 1 hp a következő hármas középső szemébe* Háromszög csúcsa előtt 1 hp a második rhp-ba, majd (3 rhp) a középső két láncszembe. Utána 1 hp a következő rhp-ba. Innetől kezdve megint ismételjük a kendő végéig: *(3 rhp) két hármas csoport közé, 1 hp a következő hármas középső szemébe* Végül 4 rhp az előző sor 2 rhp és három 3 rhp közötti láncszemébe. [53 félkörív]

Varrjuk el a szálakat és ne felejtsük el kiblokkolni a munkánkat!

fonal_12.png

Reméljük érthető volt a minta, ha bármi kérdésed, problémád lenne vele, írj nyugodtan. Ha pedig jobban beleásnád magad a pamutfonalak rejtelmeibe, itt megtalálhatod egyik összefoglaló cikkünket a nem állati eredetű fonalakról. Ha tetszett a a cikk, ne felejts el megosztani és követni mineket Facebook-on, vagy Youtube-on, hogy a további tartalmakról se maradj le! Végül de nem utolsó sorban pedig szeretnénk megköszönni az 1001 Fonalboltnak a tesztelési lehetőséget és a csodás Phil Degrade fonalat, szuper élmény volt!

Szívesen horgolnál egy csodaszép kosarat velünk? Gyere el egyik workshpunkra!

 

tavaszi_horgolt_kendo.png

A bejegyzés trackback címe:

https://simakotes.blog.hu/api/trackback/id/tr2114777442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása