A nagy granny square minta gyűtemény - 25 csodaszép nagyi kocka minta

2019. június 18.

granny_square_horgolas_main.png

Imádom horgolni és nézegetni a különböző csodaszép granny square-eket és a belőlük készült takarókat, párnahuatokat, vagy akár ruhákat is! Takarót még sosem bírtam készíteni belőlük, attól tartok nem vagyok hozzá elég kitartó. Viszont évek óta gyűjtögetem a különböző mintákat és most úgy dönöttem, a kedvenceimből csinálok egy óriási válogatást, amiből mindenki kedvére szemezgethet. A minták része angolul elérhetőek, van amelyikhez tartozik videó is. Úgyhogy jöjjenek a nagyi négyzetek! (Ja, amúgy szerintem kábé ember nincs itthon, aki nagyi kockának vagy négyzetnek hívná őket, de szerintem annyira viccesen hangzik, hogy határozottabban be kéne vezetnünk a horgolós köznyelvbe ezt a kifejezést. :D)

 

1. Alap darabok

granny_square_horgolas_01.png

Ha teljesen kezdő nagyinégyzet horgoló vagy, akkor ezeknél a mintknál érdemes kezdened. Csak semmi flikkflakk, sima kis egyszerű négyzetek. Érdekes színválasztassál viszont nagyon jól fel lehet dobni őket. Nagyon egyszerű első képen látható mintához itt találod az angol leírást képekkel. granny_square_horgolas_02.png

A második super basic granny az egyik kedvenc designerem Redagape munkája, érdemes követni az Instagramján, csodaszép dolgokat készít és imádnivalók a színei. A mintát itt találod, a módszer ugyanaz, mint az elsőnél, csak tovább halad vele körbe. 

granny_square_horgolas_00.png

A harmadik basic minta egy kicsit tömöttebb négyzetet fog eredményezni, videó is van hozzá itt. Az utolsó basic granny pedig hasonló a harmadik tömörhöz, azzal a különbséggel, hogy két színű. A szín pedig pont ferdén vágja félbe a négyzetet, így ha sokat készítünk belőlük csodaszép dolgokat lehet kilegózni belőlük! A mintát itt találod hozzá.

 

2. Geometrikus formájú granny square-ek

granny_square_horgolas_04.png

 A kövtkező granny-k még mindig négyzetesen kezdődnek, mint az alap darabok, de már van bennük egy kis érdekesség formában, mintában. Egyel bonyolultabbak már, mint az első négy volt. A legelső, fantázianevén "Azték granny" megint csak a már fent említett Redagape mintája, leírás itt található hozzá.

granny_square_horgolas_05.pngEzt a pufis mintát már évek óta nézegetem, de még egyszer se próbáltam ki, pedig szerintem csodaszép lehet. Hasonló a már fent említett tömött granny square-hez, annyi különbséggel, hogy a sarkaknál puff stitch-et (magyarul felhúzott pálcát, elég béna név, lehetne mondjuk pufi pálca vagy valami hasonló) kell készíteni, valamilyen színes fonalból. Tök szép lehet, a minta képes leírással itt található.

granny_square_horgolas_06.png

Ez a két granny textúrájában hasonló, csodaszép tömött mintájú, technikában kicsit eltér. Az első minta egy linen stitch nagyi kocka, a második pedig úgynevezett mozaik granny. A másodkhoz van egy videós tutorial is itt.

 

3. Körrel kezdődő kockák

granny_square_horgolas_07_1.png Ebben a négyes válogatásban olyan nagyi kockák következnek, amiket először körként kell elkezdeni meghorgolni, majd a kör formából kell szépen lassan "átkockásodni". A legelső minta egy pofon egyszerű verzió szuper kezdőknek, van hozzá videó is az oldalon.
granny_square_horgolas_08.png

A második pedig egy képes leírás, az egyik nagy kedvencem, szuper egyszerű és ha jól emlékszem, életem első nagyi kockáját ez alapján a minta alapján készítettem, úgyhogy úgy gondoltam, ezt mindenképp be kell tennem. :)

granny_square_horgolas_12.png

A harmadik és a negyedik már kicsit bonyolultabb minták, de mindkettőjüknél egy kört kell "négyzesíteni." A lila színű Sunburst Granny Square egy szép, tömött már-már virágszerű körrel kezdődik, a képes leírást itt találjátok hozzá, a negyedik, "Sunshine Granny" mintáját pedig itt találhatod.

 

4. Virágos nagyi kockák
granny_square_horgolas_10.png

Az első csodaszép virágos darab már kicsit több gyakorlást igényel a fenti mintákhoz képest. Az angol leírás sajnos nem nagyon felhasználóbarát, nincs sok fotó segítségként, de kivitelezhető azért. 

granny_square_horgolas_11.png

A második két minta megint Redagape, nem tudok tőle elszakadni. :) Az első egy egyszerűbb virág, a második kicsit bonyolultabb. Az egyszerűbb képes leírását itt, a másodikét itt találod.

granny_square_minta_14.jpg

Az utolsó darab pedig az előző mintához hasonló cuki kis margarétás minta, csak kicsivel egyszerűbb kivitelezni. A képekkel illusztrált mintát itt találhattok hozzá.

 

5. Állatos granny square-ek

granny_square_horgolas_13.pngJöjjenek az igazi cukiságok! Állatos grannyk gyerkőcnek gyerekszobába, unokaöcsöknek és unokáknak, vagy csak a saját magunk szórakoztatására. A sort egy tigrises és egy majmos grannyt mintával nyitnám. Ugyanezen az oldalon amúgy még többféle csodaszép állatos granny-t találhattok, van koalás és kacsás is.

granny_square_horgolas_14.png

Találtam egy szuper tengeri herkentyűs gyűjteményt is, különböző tengeri állatokkal ezen az oldalon, ami a már említett, Basic granny-k közötti harmadik minta alapra készül. Ha pedig csak a polip érdekel, annak itt találod a leírását.

granny_square_15.jpg

Végül hosszas töprengés után még egy cicás mintát tettem ide be, a mintát itt találjátok. De nagyon sok állatos darab van ám még a Granny Squeares Pinterest táblámon, alig bírtam abbahagyni a gyűjtést! :D

 

6. Extra darabok (amikbe sose mertem belevágni még..)

granny_square_horgolas_16.png

Végül pedig jöjjön négy hajmeresztően szép és bonyolult nagyi négyzet! Én még sose mertem ilyen kaliberű négyzetekbe belevágni, de lehet hogy egyszer még összeszedem a bátorságom hozzá. Mindenesetre az igazán pro horgolóknak itt a minta az első négyzethez. A másodikhoz képes leírás is van, a középső koszorús részhez ilyen kis hurkokat kell horgolni, majd a végén összefonni őket, csodaszép a végeredmény.

granny_square_horgolas_17.png

A harmadik egy cuki "bogyós" granny, pdf formátumban letölthető mintáját itt találod. A negyedik, egyben utolsó minta a megalistánkon pedig egy brutál nagy madala, a leírása öt képes cikkből áll, azt hiszem elég nagy kihívás lehet már a legtapasztaltabbak számára is. 

+1 Ami igazából plusz 100 :D

granny_square_horgolas_20.png

Nem tudom, ismeritek e az Issuu.com-ot, ami egy szuper online publikációs oldal. Mindenféle könyvet, kiadványt lehet digitálisan találni fent és te is készíhetsz, feltölthetsz kiadványokat. Nemrég horgolt mintákat vadásztam ezen az oldalon, mikor váratlanul ráleletem erre a könyvre, ami 100 granny square mintát tartalmaz! :O Szóval ha a fenti felsorolás nem lenne elég, ajánlom ezt a csodás könyvet és esténként áldom a nevét annak, aki feltöltötte. 

Reméljük sikerült meghoznunk a kedvedet a granny square horgoláshoz! (Szerintem tökéletes strandbarát nyári projekt amúgy, mert pici és gyors.) Neked van kedvenc mintád, amit kihagtunk, vagy érdemes lenne betenni ide? :)

Jó nagyinégyzetelést, ha tetszett a cikkünk kövess minket Facebook-on, vagy Youtube-on, hogy ne maradj le a további izgis tartalmakról! :)

granny_square_ointerest.png

A bejegyzés trackback címe:

https://simakotes.blog.hu/api/trackback/id/tr7314867900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása