Vedd fel a fonalat! - 1. rész: A gyapjú

2015. január 14.

vedd-fel-a-fonalat.png

Éljen! Elindult "Vedd fel a fonalat!" rovatunk, mely elsősorban fonalak előállításáról, eredetéről, és mindenféle extra apró fonalas izgiségről fog szólni, például, hogy mi alapján válassz fonlatat projektjeidhez, vagy hogyan fess fonalat. Ma többek között lesz egy csomó cuki juh- és alpacafotó is... 

szalasanyagok_simakotes.png

A fonalgyártás legeleje az alapanyaggal kezdődik. Sokféle természetes és mesterséges anyagból lehet fonalat készíteni. (Pl. pamut, gyapjú, len, kender, nylon, poliészter) A mai bejegyzésben a legősibb és legközkedveltebb alapanyagról lesz szó, a gyapjúról és fajtáiról.

 

simakotes_gyapju.png

Mi a gyapjú?

Sokáig én úgy gondoltam, hogy minden lenyírt és felhasznált állati szőrzet gyapjú, de bizony nem így van. Ha drága és legegyszerűbb barátunkat, a wikipediát kérdezzük, akkor:

gyapjú a magyar nyelvben általában a juh testét borító, összefüggő bundát alkotó szőrzetet jelenti. Ritkábban egyes más állatok (például angórakecske, kasmírkecske) szőrzetét is nevezik gyapjúnak, de ilyen esetben mindig elé teszik az állat nevét (angóragyapjú, kasmírgyapjú).

A gyapjúfonalkra alapvetően jellemző a jó hőtartás. Ezt elsősorban annak köszönhető hogy a gyapjúszál lemezes, emiatt sok kis légbuborék jön létre, ami jól szigetel. Ponotsan ezért téli, meleg cuccok kötéséhez/horgolásához különösen ajánlott. A meleg megtartása mellett még lassan nedvesedik (viszont lassan is szárad), egyéb alapanyagú társaihoz képest viszont könnyebben szakad. Érdekes tény továbbá, hogy a gyapjú erős napsütés hatására károsodik, ezért a juhok hátán a gyapjú kevésbé jó minőségő, mint  a hasukon.

 

merino_wool.png

A legnemesebb: Merinó


A merinó juh egy eredetileg Nyugat-Ázsiában őshonos juhfajta volt, majd később az egész világon elterjedt. A merinói gyapjút a világ legnemesebb és legkiválóbb alapanyagának tartják. Ez elsősorban azért van így, mert a merinói gyapjú a legfinonabb, legvékonyabb szálakkal rendelkezik. (16-30 mikorméter)


Ezen felül kevésbé szakad, mint társai, illetve "okosan szigeteli" az emberi testet, egyszerre szellőzik és melegít, különösen akkor, ha közvetlenül érintkezik az emberi bőrrel.

Shrek was a Merino sheep, a castrated male, belonging to South Island, New Zealand, who gained international fame in 2004 owing to his gigantic coat of fleece. Shrek became famous after escaping his enclosure and evading the shearers for six years by hiding in caves. Merino sheep are usually shorn annually but Shrek managed to escape the blade for six years straight. When he was finally caught, the sheep was unrecognizable.

A fenti képen pedig láthatjátok a világ leghíresebb merino birkáját, Shreket. Shrek még 1998 körül csatangolt el otthonról. 2004-ben tett szert a világhírre, amikoris 6 évnyi (!) kóborlás után gazdái rátaláltak. Shreknek ezalatt az idő alatt óriásira nőtt a szőre. (vagy gyapja? hmm..)

 

kasmir_kecske.png

Finomságban trónkövetelő: Kasmírgyapjú

A kasmírgyapjú az eredetileg Tibeti származású kasmírkecskétől nyerhető. A kasmír gyapjú különlegessége is a finomságában rejlik, a kasmírszálak vékonysága vetekszik a merinóéval. (14-20 mikrométer) Továbbá a feldolgozást erősen megnehezíti az a tény, hogy a kasmírkecskének kétféle szőrzete van. Egy durva, vastagabb szálakból álló fedőszőrzet és egy alsó, vékony pehelyszőrzet. Gondolom már sejtitek, hogy az alsó részből készül a finom kasmír.. Szóval a feldolgozás során szét kell ezeket a szálakat választani, ami nem kis meló. Az a kasmírfonál az értékesebb, amelyikben kevesebb vastgabb, fedőszőr van.

 

angora.png

Pihepuhaság nagyasszonya: Angóra

angora_rabbit.jpgAz angóra az angóranyúl szőréből készül. Az angóranyúl a perzsa-török területekről származik. A normál házinyúl szőrét is nagyon régóta haználták már a textiliparban, de az angóranyúl különleges szőre fonalkészítésre is alkamas. Jellemzője, hogy nagyon vékony és puha, viszont könnyen szakad. Ezért a megmunkálás során keverni szokták más anyagokkal is. Nem utolsó sorban pedig puha angóranyulakat nézegetni egészen lélekmelegítő érzés így januárban...

Ne tévesszen meg senkit se az angórakecske. Az angórakecske gyapja ugyanis nem angóra, hanem a mohair. Ami nagyon hasonlít az igazi angórára, de sokkal kevésbé szakad. 

 

alpaka.png

Az antiallergén vércuki versenyző: Alpaka

Mielőtt belekezdenék az alpakagyapjú boncolgatásába, egy fontos, hihetetlen információt kell veletek megosztanom! Figyelem! Figyeltek? Na, mondom: az alpaka NEM LÁMA! Hihetetlen, nem? Évekig azt hittem, hogy az, de ez az infografika felnyitotta a szemem. Sőt, a legvicesebb, hogy valószínűleg a tevék családjába tartozik.

alpaka_funny.jpgAz alpaka Andokban élő ősét először az inkák háziasították. Az alapakagyapjú igen finom szálú is lehet. Könnyebb, mint a juhgyapjú és nem tartalmaz zsírt, vagyis lanolint, így kisebb az esélye, annak, hogy viselője kiütésés lesz, vagy szúrni fogja az anyag. Az alpakák további pozitív tulajdonsága, hogy rettentesen viccesen néznek ki nyírás után, ha rossz napod van, garantáltan feldobja néhány ilyen kép.


Azt hiszem elég jól kiveséztük a legalapvetőbb gyapjúfajtákat és remélem segíthettünk, hogy amikor a fonalbolt közepén ácsorgva nézegeted a címkéket, könnyebben dönts..

De még közel sincs vége! Következő részben a természetes, de nem gyapjú alapú fonalakat vesszük sorra és picikét érintjük a horgolás-kötés eredetét is! Lesz selyemhernyótól kezdve pamutbokrokon át minden. :) 

Amúgy TI milyen fonalakat kedveltek? Általában gyapjúfonalat vesztek, vagy kipróbáltok másfajta alapanyagokat is? Alpaka-merinó-kasmír-angora? Melyik a kedvenc?

 

Olvasnál még pihepuha fonalakaról?
Itt a Vedd fel a fonalat második része, a növényi fonalakról!

A bejegyzés trackback címe:

https://simakotes.blog.hu/api/trackback/id/tr797073207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása