Így horgolj csodaszép poháralátétet!

2016. július 18.

A tökéletes nyári kézműves projektért vívott versenyben a horgolt poháralátét kétségkívül dobogós helyért indluhatna. Egyszerű, gyors és pici mérete miatt egy strandtáskába is simán elfér a félkész horgolás, ha esetleg a Balaton partján szeretnéd meghorgolni.. Én nemrég találtam rá egy csodaszép dinnyés mintára és gondoltam összegyűjtök még néhány szuper mintát és leírást nektek! 

Na jó.. De foglalmam sincs, hogyan kezdjek neki!

Nem nagyon szoktál horgolni? Esetleg körben még sosem próbáltad? Az alábbi két videó nagyon jól megmutatja, hogy nem is olyan nehéz dolog ez. Az első videóban jól láthatjátok hogyan lehet kispálcákból (single crochet) kört horgolni. Így lesz tömött, apró szemű köröd.

Kör horgolása kispálcákból:

A másoik videón pedig a gyorsan haldaós, egyráhajtásos pálcából (double crochet) készült kör elkészítését nézheted meg. Ez kevésbé tömött, mint a kispálcás verzió, de gyorsan lehet vele haladni. Nekem valamiért ez mindig sokkal jobban ment, mint a kispálcás verzió.

Kör horgolása egyráhajtásos pálcákból:

Kör szaporítás alapszabálya

Amikor az ember elkezd horgolni, fogalma sincs eleinte, hogy mi alapján kell szaporítani/fogyasztani ahhoz, hogy elérjünk egy bizonyos formát. Eleinte én is mindig őrült módon figyeltem a mintákat, de kör alakú horgolás esetén bőven elég egy logikát megtanulnod és máris nem kell többet mintákat bújnod hozzá. A kör horgolásását mindig 6-tal osztható számú szemmel kell kezdened. Ez az esetek nagy részében tizenkét szemmel szokott kezdődni. Majd a minta így folytatódik:

1. sor - 12 egyráhajtásos pálca horgolása a körbe (12szem)

2. sor - 2 láncszem magasítás, majd minden szembe kettő egyráhajtásos pálcát horgolunk (24szem)

3. sor - 2 láncszem magasítás, egy egyráhajtásos pálca az első szembe a láncszem mellé, majd *egy egyráhajtásos pálca a következő szembe. Majd két egyráhajtásos pálca az azt következő szembe.* Majd így megyünk tovább végig. (24szem)

4. sor - 2 láncszem magasítás, egy egyráhajtásos pálca az első szembe a láncszem mellé, majd *egy egyráhajtásos pálca a következő két szembe. Majd két egyráhajtásos pálca az azt következő szembe.* Majd így megyünk tovább végig. (36szem)

5. sor - 2 láncszem magasítás, egy egyráhajtásos pálca az első szembe a láncszem mellé, majd *egy egyráhajtásos pálca a következő három szembe. Majd két egyráhajtásos pálca az azt következő szembe.* Majd így megyünk tovább végig. (40szem)

Most már lassan kitalálhattátok a logikát: Minden sorban eggyel növelni kell a duplázások közötti szemek számát. Így akármekkora kört tudtok horgolni.

 

Egyszerű de nagyszerű alátétek 

1. Nyárias dinnyés

Szuper egyszerű dinnyés alátétek! Ez volt az a minta ami felkeltette bennem az alátétkészítő vágyat! :) Hiper gyorsan lehet vele haladni és nagyon szép is.

2. Még egy nyárias - citrom és lime

lime_coaster.png

Ez a citromos/limeos verzió pedig egyszerű kispálcákból készült. A minta letöltéséhez regisztrálni kell az oldalon. (De mivel elég eyszerű mintáról van szó, gyakorlottabbak akár a képről is kitalálhatják, hogy hogyan kell)

3. Színkavalkád

És végül de nem utolsó sorban az egyik kedvencem. Ez az alátét egy sima egyráhajtásos pálcás körlap. Ami izgalmassá teszi az a lácszem minta a tetején, amit az elkészült horgolás után kell ráláncolni. A leírás ráadásul nagyon közérthető, minden lépés képekkel van illusztrálva.

 

Kicsit bonyibb, de megéri!

1. Szépséges csillagok

 Szuper érthető leírás, egyszerű csillag formájú minta, amit megint csak egy szép dísz láncszem dob fel igazán.

2. Könnyed nyári beszélgetésekhez

Bohém szövegbuborékos poháralátét a jó beszélgetésekhez sosem árt. A leírás már nem annyira részletes, mint az előző esetben, viszont a mókás végeredményért cserébe megéri.

3. Visszafogott és elegáns verzió

eleganss.pngEgyszerű, kispálcás alátét végén pici csavarral. Minta ingyenesen letölthető itt!

4. Forevör fánk

Sokat kell vele melózni, de egészen biztosan mindenki imádni fogja a fánkalátéteket! Itt a pontos leírás hozzá.

Nem találtad meg az igazi álom poháralátéted? Nézd meg régebbi posztunkat, ahol még több ötletet találhatsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://simakotes.blog.hu/api/trackback/id/tr578881062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása