Így készíts álomszép fali szőnyeget!

2019. február 10.

aaa.pngAz elmúlt hónapokban szerény kötős terveim mellé valahogy beoldalazott a szövés is. Az egész úgy kezdődött, hogy véletlenül ráleltem gyerekkori, mini szövőkeretemre és volt néhány motringnyi kevésbé jó tapintású fonalam. Aztán bumm, el is kezdtem szőni. Egy kisebb fali dísz szövése után rájöttem, sosem leszek a szövés oly elszánt szerelmese, mint a kötésé, vagy a horgolásé, de azért nem is olyan rossz dolog ez. Most lássuk, miért és hogyan kezdj neki!

Emlékszel arra a randa csíkos szövött faliszőnyegre, ami mindig a nagyidnál lógott a falon? Na, én pont nem arra gondolok.

A szövött fali díszek felé gyakran kissé szkeptikusan fordulunk. Nem olyan régimódi dolog ez? Ám jó színválasztással és a textúrák kreatív variálásával egészen elképesztő hatásokat érhetünk el. Én különböző színű fonalakat és egy kis gyapjút is használtam első darabomhoz. Az alábbi galériában néhány igazán inspiráló művet gyűjtöttünk össze, kattints a képre az összes öteltért:

 

Ha eddig kötöttél/horgoltál, most meg fog lepni a tempó!

Valljuk be, ilyen gyorsan kötéssel, vagy horgolással nem tudsz elkészíteni egy sort! Különösen, ha kisebb darabokkal kezdesz gyakorolásként, meg fog lepni, milyen gyorsan lehet haladni.

Kapcsolódó kép

Elhasználhatod kevésbé puha fonalaid, vagy maradék félgombolyagjaid

Mivel egy szövött fali díszt nem tapogatunk folyton, ezért nem feltétlenül szükséges 100% bébimerinóból készíteni. Tejesen megfelel egy-két olcsóbb, jó színű akrilos fonal is. Mlg jobb, ha találsz egy kis felesleges nemezt is és azt is belepakolod, igazán érdekes hatást lehet vele elérni.

Is there anything more beautiful than a loom full of diamond twill? If you haven’t taken my intermediate weaving video class yet, you’re…

+1 Kísérletezés felsőfokon

Valljuk be, teljesen új kötött/horgolt mintákkal és anyagokkal kísérletezni kissé fárasztó dolog is lehet. Hiszen előzetes próbakötés ide vagy oda, azt is gyakran vissza kell bontani újból meg újból, amíg nem tetszik a végeredmény. Szövésnél is fontos, hogy előre megtervezzük a készülő művet, de a gyors haladás miatt én sokkal bátrabban nyúlok a színekhez/technikákhoz. Ha nagy a baj, sokkal gyorsabban le lehet bontani.

Mit csinálj ha nincs szövőkereted?

Ha csak kipróbálnád a szövést, de nem szeretnél csak emiatt egy szövőkeretre beruházni, csinálhatsz egy egyszerű verziót magadnak kartonból. Az alábbi videóban láthatod, hogy hogyan:

Ha ennél a keretnél kicsit nagyobb projektre vágysz, könnyen készíthetsz egy komolyabb szövőkeretet is magadnak. Ez persze munkásabb dolog és nagyon pontosan kell kimérni a felvetőszálak közötti távolságot, viszont az biztos, hogy szuper olcsó és nem utolsósorban izgalmas, ha magunk készítjük a keretet. Az alábbi videóban még mindig kartonból készítenek keretet, viszont már kidolgozottabb, nagyobb projekthez.

1. Lépés - Inspiráció és tervezés

Ha megvan a keret, jöhet a legizgalmasabb rész, a minta megálmodása! Nézz szét a fonalaid közt és keress ki néhány jól összeillő színt! (Én nem akartam túlzásba esni, így maximum három színnel dolgoztam.) Aztán lehet inspiráció után nézni és tervezni! Kapj elő egy papírt és próbáld meg nagyjából felvázolni, milyen mintát szeretnél és milyen sorrendben szeretnéd a fonalakat használni. Érdemes többféle ötletet is kipróbálni és gyakorlottságodhoz illetve kitartásodhoz mérten tervezni.

Weaving designs by Maryanne Moodie  www.maryannemoodie.com

2. Lépés - Szövőkeret felvetése

Számomra talán ez a legunalmasabb része az egész folyamatnak. Ráadásul mindegy egyes alkalommal elfelejtem, hogyan is kell szabályosan felvetni a fonalat a szövőkeretre.. A felvetésnek kellően feszesnek kell lennie, erre kiváltképp ügyelj. A váltóval rendelkező szövőkeretek felvetése különösen komplikált dolog (legalábbis számomra..) Az alábbi videóban meglesheted, hogyan kell a váltóval rendelkező szövőszékre felvetni a fonalat. Ha sima szövőkereted van, ott szerencsére egyszerűbb a módja. (Lásd a fenti, kartonos videót)

3. Lépés - Vágj bele!

Nincs más hátra, mint belekezdeni! Az alábbi egyszerű kis videóból gyorsan el tudod lesni az alapokat. Csak úgy, mint a horgolásnál, vagy kötésnél, itt is érdemes figyelni arra, milyen erősen húzod meg a fonalat. Ha túl feszes, behúzódhat a szőnyeg széle és egyenetlen lesz, míg ha túl laza, akkor kis hurok keletkezik a szélénél. A legoptimálisabb, ha nem húzol rajta, csak hagyod, hogy kellemesen ráfeküdjön a felvetőszálakra.

Remélejünk tudtunk segíteni első szövős projekted elkezdésében! Én valőszínűleg nem fogok holnaptól teljesen átállni erre a hobbira, de igazán inspiráló kitérő lehet sok kötés, vagy horgolás után.

 

Szeretnél velünk megtanulni kötni vagy horgolni?
Itt iratkozz fel és azonnal értesítünk, amint indul tanfolyamunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://simakotes.blog.hu/api/trackback/id/tr248438040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása