Tanulj meg horgolni online! - Horgolás alapjai lépésről lépésre

2019. április 29.

horgolas_alapjai_01.png

Már évek óta fájdalmas vágyakozással nézegeteted online az állatos horgolt mintákat? A legmenőbb barátnőd horgolt laptop tokja után vágyakozol? Akkor itt az idő, hogy megtanulj horgolni! Az alábbi bejegyzésünk lépésről lépésre, közérthető videókkal végigvezet a teljes folyamaton! Csak görgess tovább és vágj bele! Ha pedig személyesen tőlünk tanulnál horgolni, a workshopjainkon azt is megtheted! Jelentkezz itt!

 

eszkozok_horgolas02.png

Mire lesz szükséged a horgoláshoz?

A horgoláshoz iazából felszerelés szempontjából igazán nincs sok különleges dologra szükség. Elég egy gombolyagnyi fonal és egy horgolótű a kezdéshez. Na jó, de milyen horgolótű?  Mekkora? Fa? Fém? Világítós? És milyen fonallal kezdjem? Gyapjú, vagy pamut, vastag, vagy vékonyabb? Első pillantásra talán zavarbaejtőek lehetnek ezek a kérdések, de ne aggódj, most mindent tisztázunk számodra!

A kezdő horgolótű

Én anno egy Addi márkájú, 4-es horgolótűn tanultam meg horgolni. Szerintem kellemes méret volt, szóval egy ilyen 4-es, vagy 5-ös, 5 és feles horgolótű kezdéshez kiváló. Négyesnél kisbbet semiképp sem ajánlanék, mert minél kisebb a méret, annál nehezebb lesz a horgolás. Anyagát teknitve én csak fém horgolótűt használtam, nem is tudom, milyen egy műanyag vagy fa darab. Az biztos, hogy a fán kevésbé csúsznak a szemek. Továbbá kezdőként szerintem érdemesebb olyan horgolótűt beszerezni, aminek van vastagabb fogója, ugyanis kényelmesebb.

horgolotuk_03.png

Milyen fonallal kezdj neki?

Ha megvan a 4-es vagy 5-ös horgolótűd, csak vegyél hozzá olyan fonalat, amit ilyen méretű tűhöz ajánlanak. Ezt a fonal címkéjén tudod megnézni. Fontos, hogy mindig a metrikus értéket nézd, az amerikai méret eltérő. Az alábbi képen például egy vatagabb fonalat láthtunk, amihez egy 8 mm-es horgolótűt ajánlanak. Van olyan fonal csomagolás is, amin nincs küön ikonja a horgolásnak és a kötésnek, csak egy tű ikon van, ilyenkor ugyanolyan méretű tűt kell használni horgoláshoz és kötéshez is. (Amúgy a legtöbbször a szűkséges kötőtű és horgolótű méret nem nagyon tér el egymástól, mint ahogy az alábbi képen sem például.)

fonal_meret.png

A fonal anyagát tekintve pedig igazán nem kell még eleinte nagy költségekbe verned magad. A legegyszerűbb fonalon is meg lehet tanulni horgolni. A választásnál egy-két apróságra érdemes azért figyelni. Pamut fonalat inkább nem ajánlanám kezdésnek, mert a szálak könnyen szétválnak egymástól. Ugyanígy az úgynevezett "kreatív", mindenféle bojtokkal, vagy rojtokkal díszített fonalakat is kerülném első körben.

 

alap_technika_k_horgolas.png

Alap technikák

Ha megvan a horgolótűd és a hozzáillő fonalad, már bele is vághatsz a horoglásba! Azt ajánlom, elsőként ne akarj rögtön mintás virágos óriástakarót készíteni, hanem csak gyakorolj néhány sort. Miután nagyjából begyakoroltad az alap technikákat, és már nem kell minden szemnél gondolkodnod, hogy "jaj, hogy is volt", akkor érdemes nekiugrani egy kisebb projektnekEleinte lehet, hogy nagyon lassan fog menni, kihagysz útközben néhány szemet. De ilyenkor semmiképp se keseredj el! Mindenki így kezdte. Eleinte nehézkes megtanulni, de sok gyakorlás után már szinte rutinszerűvé válnak majd a mozdulatok.

horgolas_kezdo_lancsor.jpg

Hogyan tartsd a horgolótűt?

Mielőtt nekikezdenél a láncszemek horgolásának, érdemes gyorsan átfutnunk, hogyan is kell a horgolótűt tartani. A horgolótűt a fenti képhez hasonlóan a jobb kezedben fogod majd tartani. Mindekzöben bal kezed mutatóujjával fogod a szál feszességét megahtározni illetve a bal kezed hüvelyk- és mutatóujjával pedig foghatod a munkád. A lenti videóban pontosan megmutatjuk, hogyan.

Na és a bal kezesek hogyan horgoljanak?

Mivel bal kezes vagyok, jól elékszem, hogy elinte kissé kételkedtem benne, hogy egyáltalán képes leszek-e megtanulni horgolni. Olyan kérdések foglalkoztattak, hogy akkor most nekem át kéne venni a bal kezembe a tűt? Mindent tülrözve kéne csinálnom? Vagy hogy is van ez? Most ezennel megnyugtatok minden balkezest, meg fogsz tudni tanulni horgolni, nem lesz nehezebb, mint egy jobb kezesnek és még csak nem is kell semmilyen más módon tartani, fogni a tűt. Én a jobb kezembe tartom a tűt, ahogy a lenti videóan is láthatjátok majd. Egyáltalán nem nehéz, ugyanis a tűvel igazából nem csinálsz olyan bonyolult mozdulatokat, hogy zavaró lenne, vagy ne lehetne jobb kézzel fogni.

A kezdő hurok és láncsor horgolása

Egy egyszerű téglalap alakban fogunk horgolni az alapok begyakorlásához. Ehhez először készítenünk kell egy kezdő láncsort, amibe majd horgolni fogjuk a szemeket. A kezdő láncsor elkészítése nagyon egyszerű, ebben a videóban pontosan megmutatjuk, hogyan kell csinálni, a tű tartásával együtt:

A világ minden táján gyakran rövidítik a horgolás minták leírásában a technikákat. A lánszem horgolást itthon általában "lsz"-ként rövidítik. Tehát ha valahol azt olcasod, hogy "lsz 10". Akkor az azt jelenti, hogy készítened kell 10 láncszemet a minta szerint.

horgolas_alapjai_lanszem_02.png

Angol leírásban "chain" vagy rövidítés esetében CH-ként referálnak a láncszemekre. Chain 10 például azt jelenti, hogy készíts 10 láncszemet. Próbálj meg a videó segítségével 10 láncszemet készíteni! Ne húzd meg nagyon a láncokat, ügyelj rá, hogy ne legyen túl feszes. Eleinte valószínűleg még egyik láncod túl nagy lesz, másik meg kisebb, de most egyelőre ne törődj ezzel. Több gyakorlással ez könnyen kiküszöbölhető.

Rövidpálca, avagy a single crochet

horgolas_alapjai_rovidpalak.png

Ha sikerült a láncszemek elkészítése, itt az ideje, hogy elkezdjük meghorgolni az első sorunk! Legelőször az úgynevezett "rövidpálca" horgolását fogjuk megtanulni. A rövidpálca horgolása a horgolás legalapvetőbb technikája. Ha ezt tudod, akkor lényegében már mindent tudsz, ugyanis az összes további "pálca" horgolása erre az egy technikára épül.

Az első sor horgolása mindig nehezebb, ugyanis ilyenkor még csak a kis vékony láncsorunk van, amit elég nehéz megfogni, továbbá ha túl szorosan hurkoltuk a láncokat, akkor nehéz lehet beleszúrni is. Szóval ne aggódj, a második sortól kezdve sokkal könnyebb dolgod lesz!

Az első szemünket a láncon kihagyjuk, ez a kihagyott szem lesz a sorunk első szeme. Tehát a tűtől számolva a második szembe horgolunk egy rövidpálcát, amit az alábbi videóban pontosan megmutatunk:

Horgold végig a sort rövidpálcával, majd a sor végén a videóban látott módon mindig készíts még egy láncszemet. Ez lesz a következő sorban majd az első szemünk. Ezek után fordítsd meg a munkát és megint folytathatod a rövidpálcák horgolásást jobbról balra, mint eddig. Horgolj legalább 8 sort rövidpálcával!

horgolas_alapjai_rovidpalca_02.png

A magyar mintákban a rövidpálcákat általában "rp"-ként rövidítik. (Tehát például 12 rp azt jelenti, hogy horgolj 12 rövidpálcát.) Angol mintáknál viszont kicsit bonyolultabb a helyzet, ugyanis a brit és az amerikai elnevezés és rövidítés eltérő. Az amerikaiak a rövidpálcát Single Crochet-nak hívják és egyszerűen "SC"-ként rövidítik. Míg a britek a rövidpálcát Double Crochet-nak hívják és "DC"-ként rövidítik. Nagyon fontos, hogy bármilyen angol nyelvű minta esetén mindig csekkold le, hogy brit vagy amerikai rövidítést használnak-e. Ezt általában a minta elején amúgy le szokták írni.

Egyráajtásos pálca, avagy a double crochet

Képtalálat a következőre: „double crochet rows”

A rövidpálcán kívül érdemes még megismerkednünk az egyráhajtásos pálcával. A kész egyréhajtásos pálca lényegében kétszer olyan magas, mint egy rövidpálca. Ezért aztán gyorsabban lehet vele haladni és az elkészült munka pedig kevésbé lesz tömött, mint az egyráhajásos pálcánál. Pontosan emiatt a magasságkülönbség miatt aztán amikor egyráhajtásos pálcákkal horgolunk sorokat, már nem egy láncszemet kell a sor végén pluszban készítenünk, hanem kettőt. Ugyanis két láncszem felel meg egy egyráhajtásos pálca magasságának.

Akkor kezdj neki az egyráhajtásos pálcának, ha a rövidpálca már jól megy. Ugyanis bár technikailag nem sokban különbözik az rövidpálcától, mégis kicsit nehezebb eleinte kivitelezni. A pontos mentetét az alábbi videóban mutatjuk meg:

Az egyráhajtásos pálca magyar rövidítése "rhp". Az angol rövidítések esetében viszont megint megy ezerrel a kavarás, az angol elnevezések ugyanis itt már kicsit össze tudják zavarni az embert. A britek ugyanis az egyráhajásos pálcát "treble"-nek hívják és TR-ként rövidítik. Az amerikaiak pedig "Double Crochet"-nak hívják és DC-ként rövidítik. (Vagyis ugyanúgy hívják, mint a britek a rövidpálcát. Tudom, tudom, mintha direkt csinálnák.. :D) Megint csak azt tudom ajánlani, hogy ügeljetek a mintára, hogy brit vagy angol.

horgolas_alapjai_rhp_02.png

Ezaz, tudok horgolni! És most hogyan továbbb?

Ha már szuperül megy a rövid- és egyráhajtásos pálca, érdemes belevágnod egy egyszerűbb kis horgolt projektbe! Ebben a blogposztban összegyűjtöttünk néhány egyszerű kezdő horgolásmintát, pontos magyar leírással. Ha pedig további tanulásra és kihívásra vágysz, jó móka lehet ezek után megtanulni kört horgolni. Erről is van egy kis bejegyzésünk itt. Illetve ajánlom a különböző méretű horgolótűk és fonalak kipróbálását is. Egészen más élmény például egy 10 mm-es tűvel pólófonalat horgolni, mint mondjuk egy 3 mm-essel vékonyabb pamutfonalból babacipőt készíteni. Az alábbi zero waste-s posztunkban is találhatsz több horgolt ötletet, amikkel kezdőként aránylag gyors és látványos eredményt lehet elérni.

Remélem tudtunk segíteni ezzel a kis cikkel és sikerül megtanulnod horgolni! Nagyon szurkolunk, sok sikert az első lépésekhez! Ha sikerült belevágnod, oszd meg velünk, hogy haladsz, írj, kommentelj, nagyon kíváncsiak vagyunk rá, hogy érthetőek-e a leírásaink, videóink. :D Ha tetszett a cikk ne felejtsd el megosztani és követni minket Facebookon, vagy Youtube-on, nehogy lemaradj a következő cikkekről, oktató anyagokról, akármikről. Hajrá!

horgolas_alapok_1.png

Vagy megtanulnál személyesen tőlünk horgolni? Gyere el egyik workshopunkra! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://simakotes.blog.hu/api/trackback/id/tr4214662067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása