11+1 Zero waste ötlet fonalból

2019. február 22.

hulladekmentes_horgolt3.png

Érezted már valaha úgy, hogy túl sok a szemeted és jó lenne csökkenteni? Én körülbelül három éve próbálok jobban odafigyelni a szeméttermelésemre. Bár egy évnyi hulladékom sajnos még közel sem fér bele egy befőttesüvegbe, azért próbálkozom. Az alábbi posztban összegyűjtöttem néhány szuper kreatív hulladékmentes kézműves ötletet, elsősorban kötött és horgolt mintákat, melyek könnyen helyettesíthetik az eldobható, műanyag háztartási cikkeidet. De akár környezettudatos ajándéknak sem utolsók.

plastic_wasteland.jpg

Magyarországon egy átlagos napon 1,3 millió darab (!) nylonzacskót viszünk haza a boltokból. A fejlett országokban élő emberek átlagosan 1 kg szemetet dobnak el naponta. Az utóbbi években termelt szemét mennyisége évente átlagosan 10 %-kal nőtt. Nincs mit tagadni, az az óriási lelkesedés, amivel saját környezetünket árasztjuk el műanyagokkal már teljes ökoszisztémánkat és gyermekeink jövőjét veszélyezteti.

A globális krízisre válaszul körülbelül 3 éve vált híressé a "zero waste" mozgalom, melynek célja, hogy megmutassa, hogyan lehet egészen minimálisra csökkenteni termelt szemetünk mennyiségét. A cél, hogy egyrészt minél kevesebb dolgot vásároljunk, ha pedig már mindenképp muszáj vennünk valamit, akkor az lehetőleg lebomló, vagy könnyen újrahasznosítható legyen.

kkg_infografika_hulladekpiramis-1.jpg

Ez elsőre igen nagy kihívásnak tűnhet, de a jó hír az, hogy ha belegondolunk 20-30 évvel ezelőtt nagyanyáink tudtukon kívül már zero waste életmódot folytattak! (Nem is tudták magukról, milyen trendik.) Ezért aztán a legtöbb háztartási tárgynak, használati tárgynak már létezik kevésbé környezetromboló alternatívája is. Ezek közül pedig nagyon sokat magunk is elkészíthetünk! Nézzük, milyen szuper hulladékmentes ötleteket készíthetünk fonalból!

Ötletek a konyhába

Törlőrongy

horgolt_rongy.png

Az egyik legegyszerűbben kivitelezhető és talán legpraktikusabb zero waste horgolások/kötések egyike. Mi nemrég álltunk át otthon ilyen kis horgolt pamutnégyzetekre. Ha már nagyon koszosak, bedobjuk őket a mosógépbe és kész. Így sikerült már a papírtörlő kendőket teljesen száműznünk a konyhából. Érdemes egyszerre többet csinálni belőlük, hogy mindig legyen kéznél tiszta. Az első horgolt mintához itt videót is találtok, a második, háromféle kötött darab mintája itt található, míg a harmadik, megint horgolt verzió, minta és videó hozzá itt.

Szivacs
szivacs_horgolt_1.png

A műanyag mosogató szivacs volt az egyik olyan háztartási eszköz, amit a mai napig nem sikerült tökéletesen helyettesítenünk még. Bár mosogatáshoz már ilyen növényi kefét használunk, azért még mindig lapulnak kósza szivacsok a szekrény alján és például tűzhely vagy hűtőszekrény takarításhoz még mindig elővesszük őket. Ezeken a mintákon felbuzdulva most lehet, hogy én is letesztelek majd egy-két kötött/horgolt szivacs verziót! :) A második képen érdekes módon tüll csíkokat használtak a szivacs súrolós feléhez, míg az első verzióban pedig kender kötelet. A fenti képekhez tartozó minta leírásokat angolul itt találjátok: 1. 2. 3.

Alátétek

alatetek_horgolt.png Ez azért határeset, ugyanis már nagyon sok alátétet lehet kapni természetes anyagból és általában az alátétek azért nem olyan tárgyak, amiket gyakran szemétbe hajít az ember. De ha szeretnél lebomló, természetes alapanyagú tárgyakat a konyhádba, ezek az ötletek azért jól jöhetnek, ha természetes anyagból készíted őket. Az első egy pamut horgolt alátét étkezőasztalra, a második egy ujjal kötött edényalátét a harmadik pedig egy kötött verzió.

Ötletek a fürdőszobába

Sminklemosó korong

sminklemoso_horgolt.png

Bár én ritkán élek vele, de aki napi szinten sminkel, az bizony jó néhány sminklemosó korongot elhasznál. Ezek a mosható, horgolt, pamut darabok igazán jó alternatívát jelenthetnek. Az első, színes verzió nagyon egyszerű, a másodikhoz itt, a harmadikhoz pedig ezen az oldalon találhattok leírást. Továbbá találtam egy szuper videót is, úgy talán még jobban érthető az elkészítés.

Maradék szappantartó szütyő

szapan_tarto_horgolt.png

Egy időben egy kis csatos üvegben gyűjtöttem a maradék szappan darabokat, mondván, hogy majd egyszer öntök belőlük új szappant és akkor milyen jól fognak jönni. Mondanom sem kell, az évek során szépen meghízott a gyűjtemény, de a mai napig nem sikerült nekiállnom a szappanfőzésnek.. Viszont ezzel a szuper horgolt szappantartóval újrafőzés nélkül elhasználhatjuk a kisebb darabokat. Csak dobjuk a tartóba és használjuk úgy, mint egy normál szappant! A kék mintát itt, míg a barnát itt találjátok, angolul.

Mosakodó szivacs

szivacs_horgolt.png

Bár én életemben soha nem használtam mosakodó szivacsot, de ha valaki megszállottja, ennek is van szuper horgolt verziója. Angol nyelvű mintát találtok hozzá itt, vagy egy videót itt. Illetve találtam még egy csodás bebújós kézi szivacs mintát is, szintén horgolt, itt.

Öltözködés

Horgolt folt

folt_horgolt.png

Kiszakadt nadrág? Azonnali kidobás helyett próbáljuk meg hordhatóvá varázsolni! Különféle horgolt, kötött foltokkal még az is lehet, hogy a végén jobban fog kinézni, mint amilyen volt! A fenti folt ötletek mintái sorrendben: 1. 2. 3.

Használt pólóból pólófonal

t-shirt_yarn.jpg

Egyszerű újrahasznosítási mód, ha kidobás helyett pólófonalat készítesz ezeréves pamutpólóidból. Ebben a bejegyzésben leírjuk, hogyan is csináld.

Vásárlás és takarítás

Hálós szatyrok bevásárláshoz

 shopping_bags.png

A műanyag zacskókról való leszokás kézenfekvő első lépés, ha most kezdesz neki a környezettudatosabb életmódnak. A zöldséges mini szatyrokról való leállás viszont különösen nehéz lehet, ha szupermarketben vásárolsz. Az átlátszó  tüllből, vagy lukacsos anyagból készült szatyrok viszont kiválthatják a műanyag szatyrokat. A fenti minták közül az első egy horgolt szatyor, míg a második egy gyors makramézott darab, a harmadik, szintén horgolt, képekkel illusztrált mintáját pedig itt találjátok

Felmosó szivacs

 felmososzivacs_kotott.png

Mosható felmosó szivacs szuperül leválthatja a a rojtos, műanyagfejű felmosókat, vagy a mikroszálas szivacsokat. Első horgolt mintája itt, a második kötött minta pedig itt található.

+1 Zsebkendő

handcerchief.png

Bár ez inkább varrós, mint fonalas projekt, de muszáj volt leírnom, ugyanis a a pírzsebkendő volt a legelső tárgy, amiről leszoktam a zero waste jegyében. Meglepő módon egyáltalán nem volt nehéz, csak előkerestem egy rakás régi rongyzsebkendőt otthon és megbeszéltem magammal, hogy többet nem veszek papír zsebkendőt. Nagyon jó érzés volt, ha gondolkodsz azon, hogyan csökkenthetnéd a hulladékaidat, első lépésként szerintem nagyon hasznos és aránylag könnyű lépés lehet beszerezni, vagy varrni egy adag rongy zsebkendőt.

A fent említett ötletek fontos alapja, hogy nem feltétlenül kell minden új ötlet miatt fejvesztve a fonalboltba rohannunk. (Bár tudom, ez elég nagy kísértés :D ) Otthon kallódó, maradék fonalainkat érdemes előbb felhasználnunk. Ha mégis muszáj a fonalvásárlás mellett dönteni, amennyire pénztárcánk engedi, próbáljunk természetes anyagú fonalakat vásárolni, mint akrilt. Illetve nekem az a szabály is szokott működni, hogy csak akkor veszek fonalat, ha már pontosan tudom, hogy mit akarok belőle csinálni. Így biztosan nem kerül elajándékozásra, ne adj Isten kidobásra egy rakat nem használt fonal.

Remélem tudtunk segíteni a hulladékmentes ötletekkel, nektek milyen horgolt/kötött zero waste ötleteitek vannak még? Van amit kihagytunk a listából, de érdemes lenne beletenni? Kíváncsian várjuk ötleteiteket a kommentekben vagy a Facebook oldalunkon! :)

 

Szeretnél megtanulni kötni, vagy horgolni? 
Jelentkezz induló kötős és horgolós workshopainkra!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://simakotes.blog.hu/api/trackback/id/tr2814633558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása