Horgolt tojás minta leírással a tökéletes húsvéti dekorációhoz

2019. március 26.

horgolt_tojas_mintak.png

A húsvéti készülődés során még sosem sikerült rávennem magam, hogy az összes locsolónak tojásokat horgoljak. (Már amikor épp nem menekültünk el a locsolók elől otthonról.) A tojásfestés valahogy mindig sokkal hatékonyabbnak bizonyult. Idén viszont elhatároztam, mindenkinek én horgolok tojást! Úgyhogy el is kezdtem kutakodni, nézelődni horgolt tojás minták után és némi átalakítással végül sikerült is kikísérletezni azt a mintát, amivel a legmegfelelőbb húsvéti tojás méretet tudtam elérni. Jöjjön a is leírása annak, hogyan tudsz aránylag gyorsan és egyszerűen csodaszép amigurumi tojásokat horgolni! 

Horgolt tojás minta leírás

horgolt_tojas_minta02.png

Méret

Eredetileg egy angol minta alapján akartam meghorgolni a tojáskáimat, de a végeredmény túl kicsinek bizonyult, ezért aztán kicsit átírtam az eredeti tojás mintát. Így született meg ez a leírás. A tojás így végül kábé akkora lett, mint egy kisebb tyúktojás, na jó egy nagyon kicsi tyúktojáska. 5 cm magas és körülbelül 12 cm a legszélesebb részénél a kerülete. Viszont a méret erősen függnek a választott fonal vastagságától. A fenti képen például a sárga tojás az alábbi minta alapján készült, mégis sokkal kisebb lett, mint kék és fehér társai. A pici piros tojás pedig a már említett angol minta alapján lészült, amit eredetileg túl kicsinek ítéltem. 

Eszközök

  • 3-as, közepes vastagságú fonal (DK), 3-4 mm-es tűhöz ajánlott (a nagyobb, fehér és kék tojásokhoz én Drops Muskat fonalat használtam)
  • 3 mm-es horgolótű
  • Szemjelölő

Rövidítések

lsz - láncszem

rp - rövidpálca

hp - hamispálca

sz - szaporítás, egy szembe két rövidpálcát horgolunk

f - fogyasztás, 2 rövidpálcát összehorgolunk

** - a két csillag közötti részt mindig sor végéig ismételjük

Minta leírás

Két lsz-t készítünk

1.sor: Tűtől számított második szembe 10 rp-t horgolunk. A következő sorban nem kezdünk hp-val, hanem rögtön az első horgolt szembe folytatjuk a második sorral.

Ne feljtsük el elővenni a szemjelölőnket és innentől kezdve minden sor első szemét jelöljük meg!

2. sor: *4 rp, 1 sz*  végig (12 szem)

3. sor: *5 rp, 1 sz* végig (14 szem)

4. sor: *6 rp, 1 sz* végig (16 szem)

5. sor: *3 rp, 1 sz* végig (20 szem)

6. sor: *4 rp, 1 sz* végig (24 szem)

7. sor: *5 rp, 1 sz* végig (28 szem)

8. sor: rp végig (28 szem)

9. sor: *5 rp, 1 f* végig (24 szem)

10. sor: *10 rp, 1f* végig (22 szem)

11. sor: *9 rp, 1 f* végig (20 szem)

12. sor: *3 rp, 1 f* végig (16 szem)

Ezután érdemes jól megtölteni a kis tojásunkat. Ilyenkor még elér furcsán fest, de a befejezés után érdemes még megforázni a kezünkkel, hogy kellően tojásalakú legyen. A következő fogyasztásos sorok közben is lehet még belenyomkodni egy kis tölteléket, ha nem érzitek elég kompaktnak.

13. sor: fogyaszás végig (8 szem)

14. sor: fogyasztás végig (4 szem)

Vágjuk el a fonalat, és húzzúk át az utolsó szemen. Húzzúk bele a szálat a tojás belsejébe, majd formázzuk szimmetrikusra a tojáskánkat.

Ha jobban szeretsz mintákat angolul olvasni, ezt a mintát az angol oldalamon is elérheted.

Horgolt tojás díszítés ötletek 

Én első körben nem akartam semmilyen plusz díszítést a tojásokra, tetszett, hogy ilyen élenk színűek és letisztultak. Aztán eszembe jutott, hogy a 10-12 éves unokaöcséim valószínűleg jobban örülnének egy kevésbé minimalista hozzáállásank is, így elkezdtem utána nézni, mivel dobhatnám fel még a tojásokat esetleg. Találtami is néhány ámulatba ejtően szép öteltet.

Hímzett horgolt tojások

horgolt_tojas_himzett.png

Az alábbi rövid videóban részletesen bemutatják a hímzés mentetét, a videó elején pedig egy másik, kicsit nagyobb horgolt amigurumi tojás mintát is találhatsz. Itt tömés előtt hímeznek a tojásra, de tömés után is működhet a hímzés.

 

Csibe, nyúl tojás verziók

horgolt_tojas_nyuszis.png

Ha a hímzés túl munkásnak tűnik, egyszerűen nyúllá vagy csirkévé változtathatjuk a tojásokat. Csak egy kis arc meg néhány horgolt kiegészítő, mondjuk fül kell hozzá. A fenti képen látható nyulas tojáshoz itt, míg a csirkéshez itt találhattok pontos angol leírást.

Tűnemezeléssel díszített tojások

horgolt_tojas_tunemezeles.png

Csodás technika a tűnemezelés, bár én még sosem csináltam. Ebben a videóban utána nézhettek az alpoknak, ha ezzel díszítenétek a tojásokat.

További horgolt virágok, díszek rávarrva a tojásra

horgolt_tojas_horgolt_disszel.png

Ha egy rakat tojás meghorgolása után még mindig ég benned a horgolási vágy, akkor készíthetsz apró horgolt virágokat, díszeket a tojásokra, amiket aztán rávarrhatsz. A fenti tojások mintáit itt találhatod meg.  

Horgolt tojás filccel díszítve

horgolt_tojas_horgolt_fillcel.png

Ha pedig meghorgolni a díszítésket túl munkás lenne számodra, talátam még két megacuki filces megoldást is. A minták itt és itt érhetőek el angol leírással.

+1 Másfajta tojás ötlet - lapos horgolt tojás

horgolt_tojas_granny.png Ha pedig úgy érzed, nincs elég időd ennyire kidolgozott tojások készítéséhez, nemrég találtam egy szuper egyszerű és csodaszép "lapos" tojás mintát. (Vagy legalábbis én így hívom, szóljatok, ha van valami tisztességes neve.. Nagyi Tojás még esetleg??) Szóval ehhez a csodás és egyszerű mintához alább találtok egy videót: 

Remélem kipróbáljátok majd a fenti tojás mintánkat, nekem nagyon bejött. Ha nézegetnél még mintákat, itt megtalálhatod egy régebbi cikkünket néhány további kötött és horgolt húsvéti tojás ötlettel. 

Ha tetszett a mintánk, ne felejtsd el megoszatni Facebookon, vagy elmenteni Pinteresten, így te is könnyen rátalálsz és nekünk is sokat segítesz vele. Jó tojáshorgolást! :)

Ha esetleg virágokat horgolnál inkább, itt egy másik cikkünk három csodaszép és egyszerű tavaszi virág mintáról.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://simakotes.blog.hu/api/trackback/id/tr5314710609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása